Να πάρει πίσω το αίτημά του για ανάκληση των αδειών των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ καλεί τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), κατηγορώντας τον για «αυταρχισμό και φαρισαϊσμό». Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο υπουργός είχε ζητήσει από τον διοικητή του Οργανισμού την ανάκληση όλων των αδειών όλων των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την περίοδο των εορτών, επικαλούμενος την κρισιμότητα της περιόδου αναφορικά με την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τώρα σε ανακοίνωσή της καλεί τον κ. Χατζηδάκη «να σταματήσει να εμπαίζει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ ως υπηκόους του, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες και τις δικές του και της διοίκησης και της κυβέρνησης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό».

Και συνεχίζει: «Τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα την υπόδειξη προς τον Διοικητή του ΕΦΚΑ για ανάκληση των αδειών του προσωπικού», ενώ προσθέτει ότι θα στηρίξει «με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να μην περάσει ο αυταρχισμός, ο λαϊκισμός και ο φαρισαϊσμός του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χατζηδάκης, ανέλαβε υπουργός Εργασίας πριν ένα χρόνο κι αντικατέστησε τον κ. Βρούτση, που κρίθηκε αποτυχημένος, αφού δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την τεράστια καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βρούτσης είχε υποσχεθεί, όταν ανέλαβε το 2019, ότι από 1 Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα έβγαινε με ηλεκτρονικό τρόπο. Έπεα πτερόεντα. Το μόνο που έκανε ήταν να προσθέσει στο λογότυπο του ΕΦΚΑ το e και το έκανε e-ΕΦΚΑ. Ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνοντας το υπουργείο έδωσε νέες υποσχέσεις για δήθεν ταχεία έκδοση των συντάξεων. Κι αφού επί ένα χρόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, βρήκε την εύκολη λύση. Καθυβρίζει και σπιλώνει καθημερινά τους εργαζόμενους στον οργανισμό, με κάθε τρόπο».

Καταλήγει δε επισημαίνοντας πως «για τον κ. Χατζηδάκη:

  • Φταίνε οι εργαζόμενοι για τη δημιουργία του υδροκέφαλου οργανισμού ΕΦΚΑ, που ιδρύθηκε με τον Ν4387/16, ο οποίος καλείται να εκδώσει όλες τις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών με μειωμένο κατά 40% προσωπικό,
  • Φταίνε οι εργαζόμενοι που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι απηρχαιωμένοι από τη δεκαετία του ’90,
  • Φταίνε οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να εκτυπώνουν τα έντυπα σπίτι τους γιατί δεν υπάρχουν εκτυπωτές (ο τελευταίος διαγωνισμός για την προμήθεια εκτυπωτών κράτησε 14 μήνες)».

Το άκρον-άωτον όμως του λαϊκισμού του κ. Χατζηδάκη ήταν η ανακοίνωση της 17ης του Δεκέμβρη για αναστολή των αδειών του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά τις ημέρες των εορτών. Τι κι αν οι υπάλληλοι είχαν κάνει, ως εργαζόμενοι κι αυτοί, τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Τι κι αν τους χρωστούν τις άδειες από το 2020. Ο κ. Χατζηδάκης τους ρίχνει βορά στον κοινωνικό αυτοματισμό. Προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία, δηλαδή, ότι σε 10 εργάσιμες μέρες, στην περίοδο των εορτών, θα μειωθεί κατά πολύ το στοκ των 300.000 εκκρεμών συντάξεων και γι’ αυτό χρειάζεται η αναστολή των αδειών του προσωπικού. Πρόκειται περί λαϊκισμού αισχίστου είδους».