Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών αποσαφήνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενώ ανακοίνωσε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο έχει ήπια συμπτώματα έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου και του έγινε rapid test που ήταν αρνητικό. «Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και ακολούθησε μοριακό τεστ που κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον η οποία επιβεβαιώθηκε το πρωί της Πέμπτης» πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης.

«Εχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών στις οποίες έχουν γίνει τεστ που είναι αρνητικά, παραμένουν σε καραντίνα και παρακολουθούνται» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Ήταν αναμενόμενο να έχουμε κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια όλες τις μεταλλάξεις» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το κρούσμα δεν εντοπίστηκε στο νομό Ηρακλείου.

Δείτε live:

Τα μέτρα που εξειδίκευσε ο Θάνος Πλεύρης

Ο κ. Πλεύρης στην εξειδίκευση των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ενα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα και το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.