Την παράταση της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, λόγω αδυναμίας διεκπεραίωσης χιλιάδων μεταβιβάσεων από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, ζητούν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλο το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένας έντονος αναβρασμός και υπερβολικός φόρτος εργασίας στα συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα εφαρμοστούν το νέο έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία, το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με το περσινό έτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων με τους φορολογούμενους να κάνουν ουρές στα συμβολαιογραφεία και με την αγορά να ζητά τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατανοητό ότι οι συμβολαιογράφοι αδυνατούν να φέρουν σε πέρας τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και να διεκπεραιώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες μεταβιβάσεις. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500 σε καθημερινή βάση, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν στις προθεσμίες τα αιτήματά τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διευκολυνθούν τα συμβολαιογραφικά γραφεία από τον τεράστιο φόρτο που αντιμετωπίζουν  αδυνατώντας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν χιλιάδες αιτήματα πριν την εκπνοή του έτους;
  • Θα δοθεί η τρίμηνη παράταση εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου όπως ζητείται από συμβολαιογράφους και φορολογούμενους;