Μία νέα λύση που είχε προτείνει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο ελληνικό πρόβλημα πριν ακόμα γίνει υπουργός Οικονομικών βλέπει το φως της δημοσιότητας. Στο παρακάτω βίντεο που είναι από το 2013, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν υψώσει το μεσαίο δάκτυλο στη Γερμανία και να πουν «τώρα λύστε το πρόβλημα μόνοι σας».

«Εάν καταρρεύσει το ευρώ θα έχουμε απίστευτη ύφεση στη Γερμανία και στασιμοπληθωρισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει το σοκ. Κίνα και Βραζιλία θα έχουν αντίστοιχες συνέπειες» ανέφερε τότε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλούσε για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εκ μέρους των τριών προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα. «Δεν υπεραμύνομαι του γεγονότος ότι μείναμε στο ευρώ ακολουθώντας τις προτάσεις που μας έρχονταν μέσω Βρυξελλών και Φρανκφούρτης», έλεγε.

«Η δικιά μου πρόταση ήταν η Ελλάδα, τον Γενάρη του 2010, να χρεοκοπήσει μέσα στη ζώνη του ευρώ και να υψώσει το μεσαίο δάκτυλο στην Γερμανία λέγοντας “τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας”» ήταν η ακριβής φράση του σημερινού υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε τότε αναφερθεί στο παράδειγμα της Αργεντινής, εξηγώντας γιατί δεν υποστήριζε την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. «Ναι στη μισή στρατηγική που ακολούθησε η Αργεντινή, δηλαδή χρεοκοπία, αλλά όχι επιστροφή στη δραχμή», έλεγε χαρακτηριστικά.

Όπως είχε επισημάνει, «η Αργεντινή είχε πέσο. Είχε ήδη το δικό της νόμισμα. Ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο (1 πέσο = 1 δολάριο), αλλά στις τράπεζες και στις τσέπες των πολιτών υπήρχε πέσο και μπορούσε να το υποτιμήσει. Αν δεν έχεις δικό σου νόμισμα δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν μπορείς να ανακοινώσεις ότι σε οκτώ μήνες θα έχουμε τι δικό μας νόμισμα το οποίο και θα υποτιμήσουμε. Αυτή θα ήταν η συνταγή για να ρευστοποιηθεί όλος ο πλούτος και να φύγει από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Αργεντινή όταν χρεοκοπούσε και ύψωνε το μεσαίο δάκτυλο στο ΔΝΤ είχε τεράστιες εκτάσεις για να καλλιεργήσει εκατομμύρια τόνους σόγια την οποία ήθελε να αγοράσει η Κίνα εκείνη τη στιγμή. «Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να πουλήσει» τόνιζε και υποστήριζε ότι «θα ήταν αυτοκτονία να βγούμε από το ευρώ».

Μάλιστα όπως εκτιμούσε, «είναι πιο πιθανό να φύγει η Γερμανία από το ευρώ». «Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα, όχι επειδή εμείς μπορεί να επιλέξουμε να φύγουμε».