Αντιμέτωπη με συνεχείς κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις που απαιτούν άμεσα αντανακλαστικά είναι από όταν ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες με κορυφαία αυτήν της πανδημίας, στα δυο και κάτι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχειριστεί την κάθε κρίση, ενώ παράλληλα «τρέχει» το κυβερνητικό πρόγραμμα δημιουργώντας νέες συμμαχίες στο διεθνές στερέωμα, υπογράφοντας στρατηγικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, καλλιεργώντας τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.
της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή
«Εκρηκτικό» το κοκτέιλ γρίπης – κορονοϊού
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έλεγαν με έμφαση στο newsbeast.gr κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Και όπως τόνιζαν, η ανησυχία είναι μεγάλη όσον αφορά στους εμβολιασμούς.
Ταυτόχρονα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη να θωρακιστεί ο πληθυσμός απέναντι στην γρίπη, αφού οι συνθήκες φέτος είναι διαφορετικές και αν έχουμε εξάπλωσή της, τότε μαζί με τον κορονοϊό και ειδικά την μετάλλαξη Δέλτα θα κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο θα «γονατίσει» το ΕΣΥ.
Ενδεικτικό της χαλάρωσης που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι ο κορονοϊός απουσιάζει πλέον από την πρώτη σελίδα του Τύπου, δεν είναι πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και επίσης κυριαρχεί στα ειδησεογραφικά site μόνο όταν βγαίνουν κάθε απόγευμα τα κρούσματα.
Ακόμα, την ώρα που οι κλειστοί χώροι έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και να δέχονται πελάτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί από ορισμένους επιχειρηματίες. Η αυστηρότητα φαίνεται να εξαντλήθηκε το πρώτο Σαββατόβραδο «ελευθερίας». Αν έκανε κανείς μια βόλτα χθες το βράδυ σε μπαρ ή σε άλλες επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, θα έμπαινε σε πολλά από αυτά ανενόχλητος χωρίς να ερωτηθεί αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.
Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Χθες, Σάββατο, έγιναν μόλις 17.105 εμβολιασμοί. Οι περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά είναι οι ίδιες με την Βόρεια Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα. Οι επιστήμονες ανησυχούν αφού όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων σε πολλές περιοχές να είναι ανεμβολίαστοι.Οι αρνητές δεν πτοούνται από τους τόσους θανάτους καθημερινά, παρότι 9 στους 10 των συνανθρώπων μας που καταλήγουν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Το ντόμινο των συνεπειών της κακοκαιρίας
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί αλλά και να προνοήσει για ένα άλλο «καυτό» θέμα. Τα απόνερα της κλιματικής κρίσης.
Ακριβώς στα μέσα Οκτωβρίου, η Ελλάδα «πνίγηκε» από την βροχή αναδεικνύοντας σοβαρά προβλήματα υποδομής σε πολλά σημεία της χώρας.
Αυτό που γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρέπει όχι απλά να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι αρχές για να επέμβουν όπου χρειαστεί και να είναι στο πλευρό του πολίτη, αλλά όπως τονίστηκε πολλές φορές να δρουν οι υπηρεσίες προληπτικά αλλά και οι δήμοι και οι περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να είναι αποτελεσματικοί. Η έλλειψη αυτή αναδείχθηκε πολύ εδώ στην Αττική σε επίπεδο Περιφέρειας.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα αξιοποιούνται οι δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών σε κρίσιμες στιγμές.
Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν ήταν δυστυχώς η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Αν συνειδητοποιηθεί γρήγορα αυτό, ναι μεν δεν θα σταματήσουν τα έντονα ή και ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά οι συνέπειές τους δεν θα αγγίξουν ανθρώπους και περιουσίες με την ίδια σφοδρότητα.