Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί σήμερα ο Πρωθυπουργός, σε μια νέα προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να εκτονώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών του για το ασφαλιστικό και τις νέες ρυθμίσεις για τα εργασιακά ζητήματα.

Όπως γράφει το ΒΗΜΑ κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να αναδείξουν τα θετικά σημεία που υπάρχουν στο μνημόνιο και να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας με μέτρα για τους κοινωνικά αδυνάμους. Ο Πρωθυπουργός, πηγαίνοντας την Τρίτη το απόγευμα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ακούγοντας την ένσταση των βουλευτών του ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο για την άσκηση πολιτικής, είπε ότι θα πρέπει να καταρτιστούν ως το φθινόπωρο τρία «μνημόνια», για την ανάπτυξη, για την κοινωνική συνοχή, για την ανασύσταση των θεσμών και τη Δημοκρατία.

Η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΠΑΣΟΚ είχε στιγμές μεγάλης έντασης. Σε αυτό παρίσταντο οι κκ. Α. Λοβέρδος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Κουτρουμάνης, Ρ. Σπυρόπουλος και ο Χρ. Παπουτσής . Ο κ. Λοβέρδος άκουσε για μία ακόμη φορά κριτική για την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης.

«Πού μας ζητάει τέτοια μέτρα το μνημόνιο; Δείξε μου» είπε στον υπουργό Εργασίας ο κ. Ι. Κουτσούκος . «Ο πίνακας αυτός είναι ψεύτικος! Δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αν συνέκρινες έτη και όχι μήνες, θα έλειπαν δύο συντάξεις» επέμεινε ο βουλευτής.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ήταν απαραίτητες και περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση των κκ. Π. Κουκουλόπουλου, Π. Οικονόμου , Δ. Κουσελά, Ι. Μίχα, Ι. Κουτσούκου, Ν. Ανδρουλάκη και της κυρίας Τόνιας Αντωνίου. «Να προσέξετε να μην περάσουμε το όριο και φθάσουμε στην απαξίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» είπαν οι βουλευτές. Ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε να υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη και την ανακούφιση της καθημερινότητας των πολιτών «από την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου». Ο Πρωθυπουργός παρενέβη για να ηρεμήσει το ηλεκτρισμένο κλίμα, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «τα μέτρα θα περάσουν όπως είναι».