«Δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων και δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «η χώρα μας φυσικά φρουρεί τα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που διέπουν τον τρόπο προστασίας και ασφάλειας των συνόρων. Και η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Χάρις στις ενέργειές μας καταγράφεται μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 90% σε σχέση με το 2019». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα τηρεί απολύτως και απαρέγκλιτα τις διατάξεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων ως μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ως μέρος της Συνθήκης της Γενεύης, ως μέρος διεθνών συμφωνιών και συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο ερωτών κυβερνητικός βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μηχανισμού εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα, επικαλούμενος ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία εκφραζόταν ικανοποίηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει στα σύνορα μηχανισμό εποπτείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ανάρτηση συνοδευόταν και από έγγραφο, στο οποίο γίνονται υποδείξεις δέκα σημείων στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός» όπως είπε, προσθέτοντας πως όπως παρατήρησε, ο μηχανισμός που περιγραφόταν στο έγγραφο έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, παρεμβατικές σε όλες τις υπηρεσίες και αρχές που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Αυτό προκαλεί ανησυχίες, διότι στην ίδια ανάρτηση συνδέεται η πρόταση με τον μηχανισμό αυτόν με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο για το άσυλο, ένα σχέδιο με πολλά προβλήματα για την πατρίδα, που δεν έχει καταλήξει ακόμα η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό. Προκαλεί κατάπληξη η βιασύνη του ΟΗΕ να προκαταλάβει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων».

Νότης Μηταράκης

«Οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά»

Ο υπουργός επεσήμανε πως «πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 πρότεινε ένα πακέτο κανονισμών, οι οποίες και ονομάστηκαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και είμαστε αρκετά νωρίς ακόμα στη διαπραγμάτευση, και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καταλήξουμε τελικά σε μία συμφωνία. Σε αυτήν τη συμφωνία δεν υπάρχει πρόταση για μηχανισμό ελέγχου συνόρων, υπάρχει μία πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Διαβάζω σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της. Βλέπω και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα. Αυτές δεν είναι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά».

Νότης Μηταράκης

Υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος στα περί περί ελέγχου της κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό δεν γίνεται με έκτακτες ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ή άλλων φορέων είτε διεθνών είτε της κοινωνίας των πολιτών. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από τις Αρχές της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και -αν χρειαστεί- να φέρουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη Δημοκρατία. Άρα, δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε έκτακτου ειδικού μηχανισμού και σας λέω και πάλι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχετικά με αυτό νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά όλα τα κράτη-μέλη.

Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δεν θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας» κατέληξε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.