Κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας ετοιμάζουν η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εμφανίζονται αρνητικές στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για την αναδιάρθρωση των χρεών.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο στο Κοινοβούλιο της χώρας: «Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με μία διάσκεψη που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Αλβάρο Ναδάλ, που είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Μαδρίτης, είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε. ««Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε., δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει, θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την Τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα», με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.