Στη δίνη των συνεδρίων βρίσκονται σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ήδη πραγματοποίησε το δικό του τον Ιούνιο με την επανεκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ το ΜέΡΑ25 ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των συνεδριακών διαδικασιών και τον Νοέμβριο έχει προγραμματίσει τον δεύτερο κύκλο στον οποίο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκλογή των μελών των οργάνων του.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής θα πραγματοποιήσει το δικό του συνέδριο αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου. Η Νέα Δημοκρατία προγραμματίζει το δικό της για τον Δεκέμβριο, η Ελληνική Λύση δεν σχεδιάζει να συγκαλέσει το ανώτατο κομματικό όργανο προσεχώς ενώ ερωτηματικό αποτελεί ακόμη το χρονικό διάστημα που θα διεξαγάγει ο ΣΥΡΙΖΑ το 3ο τακτικό συνέδριο.

Από την επόμενη ημέρα κιόλας των εθνικών εκλογών άνοιξε η συζήτηση στην Κουμουνδούρου για την ημερομηνία που θα διεξαγόταν το συνέδριο. Αρχικά είχε προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2019, ήτοι περίπου δύο μήνες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι δεν θα προλάβαιναν να τα έχουν όλα έτοιμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο. Και τότε όμως υπήρξαν κωλύματα με αποτέλεσμα να διαρρέεται ότι θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2020.

Στο μεσοδιάστημα όμως ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού που σάρωσε τα πάντα, συμπαρασύροντας όπως ήταν φυσικό και την όποια σκέψη για διεξαγωγή συνεδρίου εν μέσω καραντίνας. Έκτοτε συζητήθηκε αρκετές φορές να γίνει διαδικτυακά αλλά πάντα υπήρχαν στελέχη και τάσεις που αντιδρούσαν.

Οι τελευταίες πληροφορίες μετά και την εμφάνιση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αναφέρουν πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον ορισμό ημερομηνίας. Το πρόκριμα δόθηκε από την θερινή προγραμματική συνδιάσκεψη που κρίθηκε επιτυχημένη  και το επόμενο βήμα είναι να συνεδριάσουν όλες οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανά την Ελλάδα, προκειμένου να εκλέξουν συνέδρους.

Το μεγάλο διακύβευμα θα είναι ασφαλώς η ταυτότητα που θα αποκτήσει το κόμμα στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που έχει να κάνει με τις συμμαχίες που θα συνάψει. Θα πολλαπλασιάσει τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο όπως επιθυμεί διακαώς ο πρόεδρός του, θα παραμείνει περιχαρακωμένο στα αριστερά χαρακτηριστικά όπως επιθυμούν κάποιες τάσεις ή θα πάρει κάποιον άλλον δρόμο; Όλα αυτά μένει να φανούν, αρκεί πρώτα να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες του συνεδρίου.