Ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησαν για την κατάσταση της οικονομίας και τα μέτρα που χρειάστηκαν για να αποφευχθεί η χρεωκοπία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών για την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η απάντηση του υπουργού  ήταν ότι «κλείνουμε σήμερα, η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα».

Ο κ. Παπακωσταντίνου είπε: «Ττο 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που ήταν η χρεοκοπία. Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα, που ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να πάρουμε και εξαιρετικά δυσάρεστα μέτρα, όπως η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτά τα μέτρα το 2011. Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό πριν από μερικές ημέρες που συνεχίζει την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπιστία στις ξένες αγορές και βέβαια, να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρα μας. Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει δουλειές και βεβαίως, επενδύσεις. Σήμερα, κλείνουμε και τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα….»

Σε ερώτηση του Κ. Παπούλια γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών:  «Δεν σκάλωσε. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε. Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα.Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν διαπραγματευθήκαμε και αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, όπως για παράδειγμα η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου. Άρα λοιπόν, κλείνουμε σήμερα, η διαπραγμάτευση έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.Και βέβαια, να συμφωνήσουμε, κάτι που ήδη κάναμε τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011 και αυτή η συμφωνία αποτυπώθηκε και στο κείμενο που κατέθεσα στο Κοινοβούλιο»