Μετά από τις θυσίες των τελευταίων ετών η Ελλάδα πίστεψε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, ωστόσο το αδιέξοδο των συνομιλιών με τους πιστωτές της στο Παρίσι, αναζωπύρωσε την πολιτική αβεβαιότητα, φέρνοντας μια νέα καταιγίδα για την Ευρωζώνη, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

Σε άρθρο με τίτλο «Ένα αδιέξοδο στο Παρίσι, ένα στοίχημα στην Αθήνα: πώς η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση», το Reuters εξηγεί ότι η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδηγούν στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει σε μία συνάντηση, γεμάτη ένταση, οι Έλληνες ζήτησαν έξοδο από το τετραετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 240 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα. Αλλά το ΔΝΤ και η ΕΕ επέμειναν σε επιπλέον περικοπές ή έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν λέει το πρακτορείο και τονίζει ότι περισσότερη λιτότητα θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

«Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και αν κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος. «Μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι το θέμα έχει τελειώσει» προσθέτει.

Σύμφωνα με το Reuters μπορεί για τους δανειστές να μην είχε σημασία για τον Σαμαρά, όμως, είχε σημασία, καθώς το γεγονός ότι δεν κατάφερε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα, όπως είχε υποσχεθεί, τον υποχρέωσε να μείνει χωρίς όπλα για να κερδίσει τους βουλευτές στη μάχη για την προεδρική εκλογή, ενώ παρουσιάστηκε αποδυναμωμένος στα μάτια των ψηφοφόρων, που έπεσαν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τη συρρίκνωση του πολιτικού κεφαλαίου του έφερε πιο νωρίς την προεδρική εκλογή, έχασε και πλέον προκάλεσε εθνικές εκλογές.