Ένα πρόσωπο – έκπληξη για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας που έχει παραμείνει «ορφανή» μετά την υπαναχώρηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbeast. Πρόκειται για τον 63χρονο ελληνοκύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα πολιτικής προστασίας και διαθέτει την τεχνογνωσία και την επιχειρησιακή ικανότητα που απαιτείται για τον υπουργικό αυτό θώκο.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός επιμένει στην απόφασή του για την αυτονόμηση της πολιτικής προστασίας με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες – αφού σε αυτήν εντάσσεται και η πυροσβεστική- εκτιμώντας ότι η κλιματική κρίση θα δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες και συνεπώς απαιτείται ικανή ηγεσία για να τις διαχειριστεί. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην πρόληψη, καθώς εγκαίρως πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές για την αντιμετώπιση μελλοντικών έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Είναι σημαντικό ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης διαθέτει πλούσια εμπειρία στον εν λόγω τομέα καθώς από το 2014 έως και το 2019 βρισκόταν στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου επιφορτισμένος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Για τη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ακούγεται το όνομα του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πολύπειρος Πτέραρχος ε.α. -με πάνω 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη- αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει την ευθύνη για το κομμάτι των πτητικών μέσων Πυρόσβεσης.

Γ.Σ.