Με δυναμικές και όχι στατικές θεσμικές παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην κανονικότητα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο του στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν πληγεί είτε από την πανδημία είτε από τις φυσικές καταστροφές ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία αυτή.

Ειδικότερα, ανέφερε πως με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας θεσπίζεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2021 των ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου του έτους 2018. Μια απαλλαγή που είχε χορηγηθεί και για τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Η κυβέρνηση, είπε, «έκρινε ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες εκείνες που επέβαλαν τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, ότι δεν έχουν αμβλυνθεί πλήρως οι συνέπειες για τους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να υφίστανται ζημιές. Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσαμε στην επέκταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τους πυρόπληκτους πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών και για το έτος 2021. Είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης και φορολογικής ελάφρυνσης».

Το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θεσπίστηκε ώστε όλοι οι πολίτες να διευκολυνθούν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι παρατείνεται μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα παρατείνεται και το χρονικό πλαίσιο για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με τις δύο πρώτες δόσεις να καταβάλλονται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά στα μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εταίροι ομόρρυθμων εταιρειών, ετερόρρυθμων εταιρειών ή αστικών εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου και να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων, σημείωσε ο υφυπουργός. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και η θεσμική παρέμβαση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε.

Πιστεύω, είπε ο υφυπουργός, πως «το περιεχόμενο της τροπολογίας αποτελεί πεδίο συναντίληψης και συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων και αυτό μπορεί να εκφραστεί και με την υπερψήφισή της».