Τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν υποδέχτηκε την Παρασκευή (2/7) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ματίας Κόρμαν σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας και συμφώνησε μαζί ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κατάσταση που υπήρχε προ του κορονοϊού.

Πρώτος στόχος όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ο εμβολιασμός και δεύτερος η τόνωση της εργασίας.

«Η Ελλάδα υποστήριξε εξ’ αρχής τις αλλαγές που υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ για την νέα αρχιτεκτονική στην φορολόγηση» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η συμφωνία αυτή υπήρξε μια νίκη της οικονομικής διπλωματίας, πρόσθεσε και είπε ότι η φορολόγηση στις έδρες θα αποφέρει ετησίως 100 δισ. ευρώ» δήλωσε και συμπλήρωσε «προϋπόθεση μια βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παραμείνει μέρος του πλούτου στις χώρες που παράγεται. Πρόκειται για μια νίκη της Οικονομικής Διπλωματίας και της αντίληψης για μία περισσότερο ισόρροπη ανάπτυξη που ενέπλεξε περισσότερα από 130 κράτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα εκτίμησε ότι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ για την περίοδο μετά την πανδημία «Η Ελλάδα θα βρεθεί συμπαραστάτης στο έργο σας» είπε απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ.

«Οι πρωτοβουλίες για τον διεθνή συντονισμό για τα εμβόλια του ΟΟΣΑ τον βρίσκουν σύμφωνο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η καθιέρωση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ήταν μια ελληνική ιδέα.

«Η αποστολή του ΟΟΣΑ γίνεται τώρα περισσότερο περίπλοκη, καθώς την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση διαδέχθηκε η πανδημία του κορονοϊού και οι πολυεπίπεδες συνέπειες της» είπε.

«Η εκτίμηση της χώρας μας προς τον Οργανισμό έχει φανεί τόσο με την επιτυχημένη υποψηφιότητα της ‘Αννας Διαμαντοπούλου για την γραμματεία της, αλλά και την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Strategy Group. Γίνεται επίκαιρη η πρόταση της χώρας μας να ιδρυθεί στην Κρήτη ένα παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ. Κλείνω αισιόδοξος για τη νέα σελίδα του ΟΟΣΑ που ανοίγει με έναν αληθινό πολίτη του κόσμου. Γεννήθηκε στο Βέλγιο, γερμανόφωνος, είδε την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, ταξίδεψε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τις τύχες ενός μεγάλου Οργανισμού» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόρμαν: Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση

«Ο ΟΟΣΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά», ανέφερε στη συνέχεια και μίλησε για «βαθιά μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που θα δώσει πολλές ευκαιρίες στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Κόρμαν είπε επίσης ότι φυσικά προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση μετά την πανδημία και τόνισε ότι είναι σημαντικό όσο περισσότεροι γίνεται να εμβολιαστούν. «Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό εδώ στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Ο οργανισμός που γεννήθηκε στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις συνθήκες ανασυγκρότησης μετά την πανδημία» δήλωσε αναφερόμενος στην ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.