«Εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει με μία ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις:

1. Μία πολιτική με χαμηλότερους φόρους που δεν θα διακινδυνεύει την μακροοικονομική ισορροπία

2. Διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις. «Ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία θα πατήσουμε γκάζι»

3. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση και συζητάμε πλέον για το πώς θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Έγιναν μέσα στην πανδημία σημαντικότατες παρεμβάσεις και αλλαγές με αποτέλεσμα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να είναι λιγότερο οξύ από ότι παλαιότερα.

Συμπληρώνονται δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για το αναπτυξιακό άλμα, με μεγαλύτερη αξιοπιστία, με αναγνώριση από το εξωτερικό ότι διαθέτει μία αξιόπιστη κυβέρνηση και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας επιτρέπει να γιατρέψουμε τον μεγάλο ασθενή που δεν είναι άλλο από το χάσμα επενδύσεων.

«Έξυπνη επιχειρηματικότητα αλλά και έξυπνο κράτος»

«Μέσα στην κρίση γεννήθηκε και φαίνεται να αναπτύσσεται δυναμικά ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά να μπορέσει να γίνει πολύ μεγαλύτερο με περισσότερα κεφάλαια, ένα πλαίσιο κινήτρων από πλευράς κράτους αλλά κυρίως με μία μαγιά ανθρώπων που βλέπουν την ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ως ένα έδαφος δράσης» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει ένα success story ως πηγή έμπνευσης για έναν νέο επιχειρηματία.

Έχουμε δώσει επαρκή φορολογικά κίνητρα ώστε να μειώσουμε το φορολογικό αποτύπωμα τέτοιων επενδύσεων. Πιστεύω ότι αυτή η πραγματικότητα αγκαλιάζεται από ελληνικές επιχειρήσεις και όπου χρειάζεται να προσθέσουμε κίνητρα, το κάνουμε – όπως με τον συμψηφισμό του clawback στις φαρμακοβιομηχανίες – είδαμε ανταπόκριση». Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «καινοτομεί όμως και το κράτος. Κάθε επιτυχημένο παράδειγμα έχει τη δυνατότητα να μπολιάσει και άλλους τομείς του κράτους. Μπορεί να γίνει ο κανόνας όχι μόνο να έχουμε έξυπνη επιχειρηματικότητα αλλά και έξυπνο κράτος». 

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στον επιχειρηματικό κόσμο

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να μιμηθεί τις «επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα» απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Και, ναι, δεν είναι καθόλου κακό σε αυτή την προσπάθεια να χρησιμοποιούμε και τέτοια κίνητρα και όταν μάλιστα το βάρος επιμερίζεται μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των επιχειρήσεων θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί για να πετύχουμε αυτό το στόχο»

«Αυτή τη στιγμή στην χώρα μας οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προόδου. Αυτό το άλμα θα είναι ταυτόχρονα και ένα αναπτυξιακό άλμα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η ανάπτυξη η οποία θα έρθει τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ανάπτυξη ισχυρή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός του 2022, θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας για να μπορέσουμε στην συνέχεια να αναπτυχθούμε πέρα και πάνω από τα μεγέθη στα οποία βρεθήκαμε όταν μας χτύπησε η πανδημία» τόνισε.

«Η πανδημία άλλαξε όλο τον χάρτη των δημοσιονομικών πολιτικών. Ανέδειξε την ανάγκη του κράτους να ξοδέψει σημαντικότατα ποσά στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, μας επέτρεψε να ξεφύγουμε από τον βραχνά των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι όπως αυτά τα είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και η συζήτηση, βέβαια, η οποία θα ξεκινήσει στην Ευρώπη, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας μετά την πανδημία, σίγουρα θα λάβει υπόψη και τα μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την πανδημία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ανέστειλε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα καθώς, όπως είπε η πανδημία τελειώνει, θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι και όχι περισσότερο φρένο, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις ως δουλειά υποδομής για το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο οραματιζόμαστε, να γίνουν πράξη μία ώρα αρχύτερα.

Καθώς συμπληρώνονται σε λίγες μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, και με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα «θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την προηγούμενη ανάπτυξη, με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, με την αναγνώριση από το εξωτερικό ότι διαθέτει μία αξιόπιστη Κυβέρνηση και βέβαια όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μας επιτρέψουν να θεραπεύσουμε το μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από το χάσμα επενδύσεων το οποίο μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η καινοτομία είναι μονόδρομος επιβίωσης»

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ως σημαντική πρόκληση την απομάκρυνση από το στερεότυπο ότι μόνο με ένα πτυχίο πανεπιστημίου μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά και να εξασφαλίσεις τελικά την επαγγελματική σου αποκατάσταση. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά της τεχνικής εκπαίδευσης, τους φοιτητές της τεχνικής εκπαίδευσης ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι λάθος πρότυπο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η καινοτομία δεν είναι επιλογή. Είναι μονόδρομος επιβίωσης για να μπορέσει κανείς να προδιαγράψει ένα ανθηρό μέλλον για την επιχείρησή του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Δεν συμφωνήσαμε σε όλα στο καινούργιο εργατικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Θεωρούμε όμως ότι δημιουργούμε ένα πλαίσιο για μια εργασία η οποία προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής με περισσότερη ευελιξία σε συνεννόηση εργοδότη και εργαζόμενου. Με ασφάλεια για τον εργαζόμενο και με προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών όπως παραδείγματος χάρη η άδεια πατρότητας που αποτελούσε μια εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε από το παρελθόν ή την ίδια αντιμετώπιση του εργατοτεχνίτη με τον υπάλληλο όταν πρόκειται για την αποζημίωση απόλυσης», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Αναφορικά με το θέμα των δεξιοτήτων τόνισε πως πάνω από 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια ενώ επιπλέον ανέφερε ότι όπου υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει τους μισθούς προς τα πάνω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε επίσης στους στόχους για την πράσινη μετάβαση τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ευρώπη ενώ για την ψηφιακή επανάσταση τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους, των υποδομών, των διαδικασιών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες.

«Έχουμε χτίσει τα θεμέλια, ξέρουμε ποιες είναι οι προκλήσεις, ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, ξέρουμε ποιες είναι οι αδυναμίες, ξέρουμε σε ποιους δείκτες υστερούμε και σε ποιους πηγαίνουμε καλά και νομίζω ότι έχουμε κερδίσει το πιο σημαντικό που είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες εξαιρετικά σύνθετες αποστολές. Και βέβαια η επιχείρηση εμβολιασμού ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα, γιατί πήγαμε αποκλειστικά ψηφιακά ως προς την υποδομή και αυτό είναι κάτι το οποίο δούλεψε πολύ καλά. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιήσαμε τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα, από τελείως διαφορετικούς κλάδους που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το πως οργανώθηκε η διαδικασία εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για μια συμφωνία μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας «που θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που ξεπερνάει την απολύτως θεμιτή και γενεσιουργό αιτία κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι η παραγωγή του κέρδους».

«Να επανέλθω στο πρόσφατο νομοσχέδιο. Επιμείναμε πάρα πολύ στην έννοια της ψηφιακής κάρτας καταγραφής του χρόνου του εργαζόμενου ακριβώς για να πολεμήσουμε το φαινόμενο το οποίο δεν αφορά τόσο ενδεχομένως τις μεγάλες επιχειρήσεις όσο μικρότερες επιχειρήσεις, της μη ανταμοιβής για ώρες εργασίας για τις οποίες εργάστηκε ο εργαζόμενος που είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Για αυτό και επιμένω πολύ ότι η τεχνολογία είναι και εργαλείο διαφάνειας για όλους μας. Και λογοδοσίας», τόνισε.

Και σε άλλη του παρέμβαση υπογράμμισε: «Μια φράση μόνο απευθυνόμενος σε εσάς. Τώρα μπορώ να πω με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές».