Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαραβέγια, νωρίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ανάγκη εισαγωγής συστήματος αξιολόγησης και από τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Αφορμή για την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Άκουσα τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τον κ. Γιαννακό, κατά τον οποίο έφταιγαν οι πάντες για ένα αποτέλεσμα που παρουσίασε η χώρα στην πανδημία. Εγώ διαφωνώ ότι είχαμε κακό αποτέλεσμα ως χώρα. Εν πάση περιπτώσει, για εκείνον έφταιγαν οι πάντες, εκτός από τον καθρέφτη του», είπε ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και ανέγνωσε στην επιτροπή μήνυμα από συμπολίτισσα του η οποία νοσηλεύτηκε από κορονοϊό στο νοσοκομείο του Βόλου, για το οποίο η ασθενής ανέφερε ότι η ομάδα που νοσηλεύει τους ασθενείς Covid στην Εντατική είναι μοναδική, τους αξίζουν συγχαρητήρια, οι γιατροί των παθολογικών κλινικών είναι πανάξιοι αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στη νοσηλεία διότι κάποιες νοσηλεύτριες προσπαθούν, αλλά οι περισσότερες νοσηλεύτριες είναι αδιάφορες, τσακώνονται ώρες μεταξύ τους, δεν μπαίνουν στους θαλάμους, δεν υπάρχει κουδούνι για να καλέσουν οι ασθενείς που έχουν ανάγκη, ότι δεν υπάρχουν σεντόνια, τα μπάνια είναι κατεστραμμένα, λείπουν σπιράλ από τα ντους, τρέχουν νερά από το ταβάνι. Η ασθενής έλεγε ότι στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε ενώ είχε προγραμματιστεί για υπέρηχο καρδιάς, αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Όσοι γνωρίζουν από ιατρική, ας απαντήσουν αν η κακή νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να παίξει ρόλο ακόμα και στην επιβίωση που ισχυρίστηκε ο κ. Γιαννακός», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε πως «αν κάνεις ένα τρίωρο να επισκεφτείς ασθενή, δεν ξέρεις αν αυτός ο ασθενής συνεχίζει να έχει το οξυγόνο στη μύτη του».

Ο βουλευτής αναρωτήθηκε επίσης: «για τα ταβάνια και τα καζανάκια που τρέχουν, φταίνε μήπως οι υπουργοί; Τα νοσοκομεία έχουν υπηρεσίες. Έχουν στο φινάλε και διοικήσεις. Άρα αυτό που λείπει είναι η αξιολόγηση και πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ακόμα και ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να υπάρχει για να αξιολογούνται οι υπηρεσίες, πρωτίστως από τους χρήστες των ίδιων των υπηρεσιών, δηλαδή τους ασθενείς».

ΚΚΕ: Πρόκληση τα όσα ειπώθηκαν

Στα όσα ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, αντέδρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης. «Είναι απαράδεκτο, είναι προκλητικό, απέναντι στους χιλιάδες υγειονομικούς που δώσανε και τον εαυτό τους και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους, όλων των βαθμίδων οι υγειονομικοί, είναι πρόκληση τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Μαραβέγια”, είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε: «Ο κ. Μαραβέγιας προσπάθησε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, να τα φορτώσει στους εργαζόμενους. Η κυρία περιγράφει μια κατάσταση. Δεν απαγγέλλει κατηγορίες σαν εισαγγελέας, όπως κάνετε εσείς κύριε Μαραβέγια. Είστε από το Βόλο, με ένα νοσοκομείο με τεράστια προβλήματα και μυρωδιά δεν πήρατε. Θα πρέπει οι συνάδελφοι, αν μην τι άλλο και ο λαός του Βόλου να σας καταδικάσει, απέναντι σε αυτές τις προκλητικότατες, απαράδεκτες και ανεύθυνες δηλώσεις που κάνατε».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης κατηγόρησε τον συνάδελφό του της ΝΔ ότι «με μεθοδικότητα επιχειρεί να ξεπλύνει την πολιτική της κυβέρνησης, όπως και όλων των κυβερνήσεων, που έφτασε σε αυτά τα χάλια το νοσοκομείο, προσπαθώντας να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους» και «θα πρέπει να ντρέπεται για τη στάση του αυτή».

Τα όσα είπε ο κ. Μαραβέγιας κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. «Είναι απαράδεκτο και ανήθικο αυτό που κάνατε, εν είδει καρφώματος των εργαζομένων. Εσείς δεν ήσασταν που χειροκροτούσατε από τα μπαλκόνια τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές; Τόσα ψέματα! Παράγετε περισσότερη απάτη από αυτή που μπορεί να καταναλώσει ο ελληνικός λαός», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε: «δηλαδή, σε αυτό που περιγράψατε, ο διοικητής του νοσοκομείου που τρέχουν ταβάνια και καζανάκια, δεν έχει καμία ευθύνη; Λέω για τους διοικητές που τους τοποθετήσατε μόλις εκλεγήκατε, για τα δικά σας γαλάζια παιδιά. Το δικό σας γαλάζιο παιδί, εκεί δεν έχει καμία ευθύνη;».

«Ο κ. Λαμπρούλης επέλεξε να μου κάνει μια προσωπική επίθεση, αντί να προβληματιστεί. Έχει δίκιο ότι ο κόσμος όλους μας κρίνει και πολίτης είναι αυτός που εργάζεται στο νοσοκομείο αλλά είναι και αυτός που νοσηλεύεται, όπως η πολίτης που έκανε τα παράπονα που σας μετέφερα», είπε ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και πρόσθεσε: «προφανώς η λέξη αξιολόγηση σας κάνει μα βγάζετε φλύκταινες. Οι συμπολίτες μου που με γνωρίζουν ξέρουν αν ασχολούμαι με τα προβλήματα του νοσοκομείου του Βόλου! Μαθήματα δεν δέχομαι από κανέναν».

«Αντί να μαζέψει τη γλώσσα και να την βουτά στο μυαλό του προτού μιλήσει, λέει όσα λέει. Θα κριθεί από τους εργαζόμενους πολύ σύντομα και αυστηρά», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός είχε επισημάνει: «Υπερηφανευόμαστε για τη διαχείριση της πανδημίας με 12.500 νεκρούς, όταν γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα, εάν δεν υπήρχαν οι χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περισσότερες ΜΕΘ. Για παράδειγμα, λέγεται ότι υπάρχουν 1.300 ή 1.500 ΜΕΘ, όταν γνωρίζουμε από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου ότι λειτουργούν 1.200 ΜΕΘ μαζί με τις αυτοσχέδιες και προσωρινές. Αν αφαιρεθούν όλες αυτές, οι ΜΕΘ θα είναι περί τις 800. Χρειάζονται, λοιπόν, περισσότερες ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, βέβαια, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα στην πανδημία, εάν δεν υπήρχε η δική μας η προσπάθεια να είμαστε νυχθημερόν στα νοσοκομεία».