Με την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, ο οποίος μεταξύ άλλων βρέθηκε χθες (21/6) στο προεδρικό μέγαρο Al Ittihadadiya του Καΐρου όπου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του βορειοανατολικού αφρικανικού κράτους Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, άνοιξε ένας νέος κύκλος ταξιδιών στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα θα βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και διαφόρων πρωτευουσών.

Επόμενος σταθμός του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι οι Βρυξέλλες καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή θα δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου στην ατζέντα των θεμάτων βρίσκονται και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στη Βαγδάτη προκειμένου να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ αλλά και τον ομόλογό του Μουσταφά Αλ – Καντίμι στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής και της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών.

Εγκαίνια του προξενείου που λειτουργεί από το 2016

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι και μια σύντομη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πόλη Ερμπίλ που είναι πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν και βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία η Αθήνα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος τα τελευταία χρόνια λόγω των προσπαθειών τουρκικής διείσδυσης στην περιοχή. Στο Ερμπίλ λειτουργεί από το 2016 ελληνικό γενικό προξενείο αλλά ακόμη δεν έχει εγκαινιαστεί. Με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη προγραμματίζεται να γίνουν και τα σχετικά εγκαίνια.