Ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι προμηνύεται καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην χάσει καθόλου χρόνου και εν μέσω θέρους να προχωρήσει μια σειρά νομοθετημάτων που καταρτίζουν την μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου, ενώ αύριο ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και μπορεί στο Μαξίμου να επικρατεί προβληματισμός για το εύρος των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, οι οποίες και θα αποτυπωθούν μεθαύριο Πέμπτη, οπότε και έχει προκηρυχθεί γενική απεργία από τα συνδικάτα, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «ο εργαζόμενος παίρνει πλέον τον πρώτο ρόλο», εξηγώντας ότι η εργασιακή νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη, καθώς ο βασικός πυρήνας της πηγαίνει πίσω στο 1982 και συνεπώς υπάρχει μία έλλειψη προσαρμογής στις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η επιδίωξη της κυβέρνησης – Η «ευκαιρία» του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλλαγή ατζέντας που επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά από ένα μονοθεματικό (διαχείριση της πανδημίας) πολιτικά χειμώνα στόχο έχει εκτός από την ουσία των τομών που επιχειρούνται, να αναδειχθεί παράλληλα η ιδεολογική απόσταση που τη χωρίζει από την αντιπολίτευση. Βασικός στόχος όπως επισημαίνεται είναι να αντιμετωπιστούν μια σειρά ζητημάτων όπως η «μαύρη» εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ενστάσεις περί αδιαφάνειας στο συνδικαλισμό, οι απεργίες, τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου βλέπουν το εργασιακό νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία, να αντιστρέψουν το σε βάρος τους κλίμα που αποτυπώνεται στις μετρήσεις και ανεβάζοντας κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση

Η πρόταση μομφής

Στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή αυτό της ανάδειξης των διαφορετικών απόψεων και του ιδεολογικού χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κινείται το Μαξίμου αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει σε πρόταση μομφής για τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. «Αν θέλουν να επενδύσουν στη δημιουργία εντυπώσεων και στην πόλωση, ας το κάνουν» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι για την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, καθώς στόχος είναι να απαλλαγεί η κοινωνία και η χώρα από παθογένειες του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι κυβερνητικοί μηχανισμοί δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να μην μένει καμία καταγγελία αναπάντητη και να μην επιτρέπεται σε κανέναν πολιτικό αντίπαλο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα δημιουργώντας fake news που στέλνουν λάθος μήνυμα στους πολίτες. Πάντως, όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετατρέψει ο πρωθυπουργός μία πρόταση μομφής σε διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και αντί να συζητηθεί το εργασιακό η συζήτηση να μετατοπίζεται σε άλλα θέματα και για το λόγο αυτό φαίνεται ότι παίρνει αποστάσεις από την πολιτική αυτή επιλογή.