Με γεμάτες τις αποσκευές των απαιτήσεων επισκέπτεται τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του ιδιωτικά από τη Θράκη, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τα περί «τουρκικής μειονότητας» και «τουρκικών σχολείων», παρότι γνωρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες ξεκαθαρίζουν πως η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. Η ελληνική πλευρά ακολουθεί το δόγμα: «δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο», επιχειρώντας ωστόσο να μην οξύνει τους τόνους και να μην πέφτει στις παγίδες που επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Γι’ αυτό και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες και απορριπτέες τις συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ελληνοτουρκικά: Η «ακτινογραφία» της επίσκεψης στη Θράκη

Ο Τούρκος διπλωμάτης στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι. Αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα.

Δηλητήριο αλλά και … αγκαλιές

Αίσθηση προκάλεσε ο θερμός εναγκαλισμός του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την υποδοχή του τελευταίου στο ανεπίσημο δείπνο στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, ειδικά μετά το «δηλητήριο» που έσταξε για μια φορά με την προκλητική του δήλωση. Το δείπνο διήρκεσε μιάμιση ώρα και σε αυτό παρακάθισαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Στο τραπέζι η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Είναι ξεκάθαρο ότι η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα έρχεται να προετοιμάσει το επικείμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς και επιχειρώντας να διευρύνει την ατζέντα των δικών της διεκδικήσεών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι : «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιθυμούμε και επιζητούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική» και συμπληρώνει: « Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».

Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να γίνει δεκτός σήμερα στις 10.15 στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια στις 11.00 θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, προκειμένου να γίνουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Tύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Θα «ξεπαγώσουν» ξανά οι διερευνητικές;

Εν τω μεταξύ, άγνωστη εξίσωση παραμένει η συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Ο επόμενος 64ος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στην Άγκυρα, οπότε και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση και να ορίσει ημερομηνία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένει τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24-25 Ιουνίου και ανάλογα με τη στάση των Ευρωπαίων θα αποφασίσει εάν θα δείξει δείγματα καλής θέλησης ή θα στυλώσει για μία ακόμη φορά τα πόδια.