«Βγαίνουμε από το συνέδριο με ισχυρή ηγεσία, η οποία αναβαπτίστηκε στην εκλογή της κομματικής βάσης, και η ΔΗΜΑΡ έχει στο τιμόνι της τον κ. Κουβέλη με ποσοστό κοντά στο 70%. Έχει, όμως, και θέσεις πολιτικές που θεωρούμε ότι βάζουν τέλος σε ένα περιβάλλον συγχύσεων», δήλωσε τη Δευτέρα στο Βήμα FM, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και την επανεκλογή Κουβέλη στην προεδρία, ο κ. Μαχαίρας σημείωσε: «Βγαίνοντας από αυτό το συνέδριο, η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί να συμβάλλει και να συμμετάσχει με τις δικές της δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. 800 και πλέον σύνεδροι αποφάσισαν ότι ο κ. Κουβέλης είναι το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της ΔΗΜΑΡ. Η στάση των συντρόφων βουλευτών, επειδή πρωτευόντως εκδηλώθηκε εξωδικαστικά, προκάλεσε την αντίδραση των παρόντων και αυτό κρατούμε εμείς. Όλοι οι βουλευτές του κόμματος, επισήμως, από του βήματος του συνεδρίου, διά του γραμματέα της Κ.Ο., δήλωσαν ότι αποδέχονται και σέβονται τις αποφάσεις του συνεδρίου. Η ΔΗΜΑΡ προχωρεί με τα νέα της όργανα και την Κ.Ο. Το συνέδριο αποφαίνεται ότι δεν θέλει να παραιτηθεί ο κ. Κουβέλης. Θεωρεί ότι είναι το πρόσωπο που είναι απαραίτητο για την επανίδρυση του χώρου μας και οι ίδιοι οι βουλευτές, διά του γραμματέα της Κ.Ο., δηλώνουν ότι σέβονται και στηρίζουν τον κ. Κουβέλη και τις αποφάσεις του».

«Και μια απάντηση στα “Νέα”: πώς ήταν ο κ. Κουβέλης το καταλληλότερο πρόσωπο για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπήρχε όλη η πίεση να γίνει, ως “σοφός Νέστορας” της πολιτικής ζωής, και ξαφνικά ο κ. Κουβέλης, ο οποίος έχει όλα αυτά τα εχέγγυα και τις δυνατότητες, δεν είναι ικανός να διοικήσει ένα κόμμα της Αριστεράς που έχει 1% μόνο, αλλά παρ’ όλα αυτά απασχολεί πρωτοσέλιδα και την επικαιρότητα;», συνέχισε

Για τον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, είναι απολύτως δέσμιοι πολιτικών και καθημερινά αυτό επιβεβαιώνεται, ότι έχουν βυθίσει την οικονομία σε τέλμα και τους πολίτες σε απόγνωση. Η ΔΗΜΑΡ θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση. Κάποτε, οι εκλογικές διαδικασίες ήταν στο απυρόβλητο. Εδώ, καταλήγουμε για κάθε τι να δαιμονοποιούμε την κάλπη. Εντάξει, δεν είναι κακό να γίνουν εκλογές. Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να αφορά την αναζήτηση άλλων πολιτικών χώρων για παρουσία ατομική ή συλλογική. Έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για κάθε παρουσία μετεκλογική σε μια συνεργασία την πολιτική και οργανωτική – σημειώνω το οργανωτική – αυτονομία της. Και προσθέτω, για να κλείσει αυτό το θέμα, περί διάλυσης ή διάχυσής μας σε άλλα κόμματα».

«Έχουμε σημαντικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Μαχαίρας, για να συμπληρώσει: «Μας χωρίζουν πολλά και σε κάποια είμαστε κοντύτερα, αλλά σε κάποια άλλα χρειάζονται επεξεργασία. Το λέω διότι είμαστε σε μια διαδικασία πρότασης του κύκλου και της πρωτοβουλίας που είχαμε ανοίξει για προγραμματικές συμπλεύσεις. Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, έχουμε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είμαστε και το «αθώο» κέντρο. Σαφώς έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα, ιδεολογικά και πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είμαστε μια δύναμη των ίσων αποστάσεων. Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με το μέγεθός του και ελπίζουμε με τη μετακίνησή του σε μετριοπαθέστερες θέσεις σε ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».