Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ήταν αυτός που άνοιξε με τοποθέτησή του τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Όπως υπογράμμισε, «όταν στη μέση υπάρχει ένα παιδί, δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι».

«Κάνουμε ένα βήμα να γλιτώσουμε τον ανθρώπινο πόνο, να προστατεύσουμε το παιδί, να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και κυρίως να δημιουργήσουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, μεταξύ των γονέων που πολλές βάζουν στη μέση το παιδί τους, με πολύ αρνητικές συνέπειες», είπε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «τον τελευταίο λόγο θα έχει πάντα η δικαιοσύνη», αλλά πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να μην χρειαστεί να φτάσουν έως εκεί.

«Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα έχει μια ευκαιρία να κάνει ένα βήμα μπροστά σε μια σοβαρή μετριοπαθή μεταρρύθμιση, που κατά γενική ομολογία, έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Τσιάρας και διαβεβαίωσε τις επιτροπές της Βουλής που συζητούν τις νέες διατάξεις ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι οι γονείς να λύνουν τις διαφορές τους, αν είναι δυνατό, πριν φτάσουν στο δικαστήριο.

«Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια άλλη φιλοσοφία και να εμπεδώσουν οι γονείς ότι δεν χρειάζεται να φτάσουν στο δικαστήριο πληγώνοντας τους εαυτούς τους και πολύ περισσότερο, πληγώνοντας τα παιδιά τους», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου, ο Κώστας Τσιάρας, αφού υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα, επισήμανε ότι προβλέπεται:

  • η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς, μετά από το διαζύγιο. Η πρόνοια αφορά και τα παιδιά εκτός γάμου που έχουν αναγνωριστεί. «Θέλουμε να δείξουμε ότι μετά το χωρισμό, πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν συμμετοχή σε αυτό που συμβαίνει στο παιδί», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
  • εντάσσεται η διαμεσολάβηση, ως πρόδρομο στάδιο, πριν καταλήξουν οι γονείς στον φυσικό δικαστή.
  • θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα με τον οποίο το παιδί δεν θα διαμένει τον περισσότερο χρόνο. «Εισάγουμε το μαχητό τεκμήριο γιατί οι δικαστικές αποφάσεις, με βάση το νόμο του 1983, δίνανε περίπου αυτόν τον χρόνο επικοινωνίας», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι το μαχητό τεκμήριο εισάγεται προκειμένου οι δύο γονείς να μπορέσουν να συνεννοηθούν πριν φτάσουν στα δικαστήρια, για να προλάβουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που δημιουργούνται στους ίδιους και στο παιδί.
  • εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία ο δικαστής θα κρίνει που πρέπει να κατανείμει τη γονική μέριμνα. Τέτοια αντικειμενικά κριτήρια είναι η μη καταβολή της διατροφής, η μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, η προσπάθεια διάρρηξης των σχέσεων του παιδιού με τον έναν από τους δύο γονείς. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι «κλείνει κάθε πιθανότητα να έχουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του νέου νόμου, όσοι έχουν ασκήσει ενδοοικογενειακή βία».
  • οργανώνονται επιμορφωτικά προγράμματα για 900 δικαστές «πρώτης γραμμής», τους επόμενους δύο μήνες για το νέο πλαίσιο, με τη συμμετοχή ψυχολόγων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται από το 1983 και αυτό ενώ «σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει ο ρόλος του πατέρα και ο τρόπος που το παιδί αντιλαμβάνεται τη σημερινή πραγματικότητα».

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων διαμορφώνουν με πολύ καλύτερο τρόπο τη δική τους προσωπικότητα», είπε επίσης ο κ. Τσιάρας, διευκρινίζοντας ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μομφή για τις μονογονεϊκές οικογένειες που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το 90% των περιπτώσεων γονέων που αποφασίζουν να χωρίσουν σημειώνονται αποκλεισμοί στην επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους.

«Αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα επιχειρούμε να επιλύσουμε με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που συζητάμε σήμερα. Επιχειρούμε να πετύχουμε μια ισορροπία και επιχειρούμε να δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε γονέα να έχει σχέση και επικοινωνία με το παιδί του», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αλλαγές ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Άννα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι το οικογενειακό δίκαιο που ήταν προοδευτικό, για την εποχή του, σήμερα έχει ανάγκη προσαρμογής δεδομένων των νέων μοντέλων οικογενειακής ζωής και της αλλαγής του τρόπου συμμετοχής των πατέρων στην ανατροφή των παιδιών τους.

«Ο ρόλος των πατέρων έχει μεταβληθεί πολύ σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Οι πατέρες σήμερα και επιθυμούν και πρέπει να έχουν λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η ζωή για τις μητέρες είναι πολύ δύσκολη. Ως μητέρα που μεγάλωσα μόνη μου δύο παιδιά, μπορώ να το διαβεβαιώσω. Όσο όμως και αν κουράστηκα, όσο και αν εξαντλήθηκα ή αγανάκτησα, ακόμα και να έκλαψα, ποτέ μα ποτέ δεν διανοήθηκα να βάλω το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από το συμφέρον των παιδιών μου. Και το συμφέρον των παιδιών μου με υποχρεώνει να βάζω στην άκρη τον εγωισμό μου ή τα δικαιολογημένα παράπονά μου και με δύναμη να συνεχίζω να τα φροντίζω μαζί με τον πατέρα τους».

Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, αν και δήλωσε σύμφωνη με την αρχή του νομοσχεδίου, είπε ότι οι διατάξεις που εξειδικεύουν το συμφέρον του παιδιού έχουν γονεοκεντρικό χαρακτήρα, όπως η διάταξη που ορίζει πως το δικαστήριο πρέπει να συνεκτιμά παραμέτρους όπως η ικανότητα του γονέα να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά του γονέα κατά το προηγούμενο διάστημα.

«Ακόμη και αν έπρεπε να θεσπίσουμε κριτήρια, αυτά θα έπρεπε να είναι παιδοκεντρικά», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και επισήμανε ότι ο ρόλος του δικαστηρίου είναι αναντικατάστατος για να εξειδικεύσει ποιο είναι το συμφέρον του παιδιού, που διαφέρει κατά περίπτωση. Τόνισεεπίσης ότι η επιτροπή του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, αναφέρει ότι το συμφέρον του παιδιού εξειδικεύεται κατά περίπτωση.

Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε αντίθετη με τη διάταξη για την εξίσου γονική μέριμνα. «Εφόσον οι γονείς δεν ασκούσαν εξίσου τη γονική μέριμνα κατά το γάμο, δεν είναι άστοχο να λέμε ότι θα την ασκούν εξίσου, μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου;», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη και επισήμανε ότι «εάν το εξίσου ερμηνευθεί ως ισόχρονη γονική μέριμνα, τότε περνάμε στην υποχρεωτική ισόχρονη εναλλασσόμενη διαμονή για κάθε παιδί αδιακρίτως».

Νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, έκανε λόγο για «σολομώντειες λύσεις» και «παρανοϊκές καταστάσεις», τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν από νομικούς. «Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση», είπε.