Κατά τη διάρκεια της αποψινής (26/04) ομιλίας του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του», ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα και ανέλυσε την πρόταση του κόμματός του στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, πραγματικά «όπλα» για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, είναι «η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, η επίταξη -χωρίς αποζημίωση- του ιδιωτικού τομέα, οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα για όλα αυτά» και πρόσθεσε «αντίθετα, η μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει συνολικά η καπιταλιστική οικονομία», ενώ την κατηγόρησε πως «έχει ανάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμιά πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι όλη αυτή την περίοδο επιβεβαιώθηκε αυτό που εξαρχής ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι «ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα υγείας», προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα ότι «η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής» και συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών».

Επίσης, έκανε λόγο για μικρές και ανούσιες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, αναφέροντας «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε σινιάλο στη ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική στην υγεία, με το θα “λογαριαστούμε μετά” και με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας “κοινής αποδοχής” και έτσι συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην υλοποίησή της».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στις τεράστιες δυνατότητες του 5G, υπογράμμισε «ως ΚΚΕ, είμαστε από την αντίληψή μας, την κοσμοθεωρία μας, αναφανδόν υπέρ κάθε σύγχρονης εξέλιξης της τεχνολογίας, που όμως θα έχει ως αναφορά τη δωρεάν αξιοποίησή της από το λαό και ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία του».

Στην ομιλία του και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε και στο «επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων», σημειώνοντας ότι είναι «ουσιαστικό αντεργατικό άλμα, συνέχεια όλων των προηγούμενων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις».

«Αυτό το μέτρο, δεν διαμορφώνει απλά ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, λόγω της μη πληρωμής των υπερωριών, αλλά θα έχει και άμεση αρνητική επίδραση με την πρόωρη φθορά της, την παραπέρα υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου, συνολικά στους όρους και το επίπεδο της ζωής του», είπε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, όταν η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι υποστηρικτές των επιχειρηματικών ομίλων μιλούν για «πρόληψη», εννοούν «ορισμένα ορισμένα υποτυπώδη μέτρα, πάντα με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, της οικογένειας, τόσα όσα να διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να είναι ικανός και διαθέσιμος για δουλειά».

«Πρόληψη και καπιταλισμός ουσιαστικά είναι ασύμβατα πράγματα», υπογράμμισε.

Ακόμη, εξήρε την τεράστια συμβολή γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ για την προσταστία της υγείας και της ζωής του λαού, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα για… τα μάτια του κόσμου».