Θέση της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, είπε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

«Ενδεχομένως να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής» σημείωσε ακόμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα διόδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις.

Ανάσταση στις 9 το βράδυ – Έως δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτοκόλλα. Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου.

Για το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι η κυβέρνηση ήδη είναι σε συζητήσεις και προσανατολίζεται στο άνοιγμά της μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σημαντικό εργαλείο είναι τα self test, υπογράμμισε.

Επίσης, 10 Μαΐου θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες είπε ότι δε μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές.

Τέλος, ανέφερε ότι τα ποσοστά εμβολιασμών σε ηλικίες πάνω από τα 60 έτη είναι χαμηλότερα.

Συνεδριάζει η επιτροπή

Με διευρυμένη ατζέντα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει λεπτομερώς την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα αλλά και το ποιο «μοντέλο» προκρίνεται για την σταδιακή άρση του lockdown. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων για τις πασχαλινές αγορές αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα και την Ανάσταση.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αυτό γιατί το ιικό φορτίο της χώρας έχει «εκτοξευτεί» και η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Εκτιμάται δε ότι τυχόν χαλάρωση στα μέτρα θα υπονόμευε το σχέδιο που υπάρχει για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης.

Οι λόγοι που φρενάρουν το άνοιγμα

Οι επιδημιολογικοί δείκτες υπαγορεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς και φέτος το Πάσχα στην πόλη, ώστε να μην διακινδυνεύσει η κυβέρνηση το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για λίγες ημέρες στο χωριό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία μπορεί να προκαλέσει τοπικές κρίσεις κορονοϊού, αφού υπάρχει κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των νοσοκομείων της περιφέρειας, να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.

Πιθανό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινώσει μέσω τηλεοπτικού μηνύματος εντός της ημέρας ή αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που οδηγούν στις αποφάσεις για το Πάσχα, αλλά παράλληλα να δώσει και το στίγμα για την επόμενη ημέρα. Στον «οδικό χάρτη» που καταρτίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες:

Σχολεία, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα. Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.


Οι ημερομηνίες – «κλειδιά»

Μια πιθανή ημερομηνία για οριστικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς χρονικό περιορισμό και sms είναι τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία.

Η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία που σχεδιάζεται η χώρα να είναι έτοιμη για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό.