Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια υπόσχονται μείωση των φόρων, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δράση, με αφορμή τη διαπίστωση από το οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχει… πλεόνασμα ύψους μισού δισ. ευρώ από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Τονίζει, μάλιστα, πως αυτή η διαπίστωση αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο θεσμοθετεί η κυβέρνηση είναι πρόχειρος, αφού «διαπίστωσε ότι χρεώνει στους φορολογούμενους περίπου 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα υπολόγιζε!».

Ο εν λόγω φόρος είναι «πνευματικό παιδί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει η Δράση, και τονίζει: «Έχει αναμενόμενο ποσοστό εισπραξιμότητας μόλις 83%. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οδηγούνται εν γνώσει της κυβέρνησης στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και θα βρεθούν υπό την απειλή κατασχέσεων, διώξεων και φυλάκισης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν έναν φόρο με γνώμονα το πόσα θέλουν να εισπράξουν για να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος και όχι ποια είναι η πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, όπως επιβάλει το Σύνταγμα».

Προσθέτει πως ο ΕΝΦΙΑ «υπολογίζεται επί αντικειμενικών αξιών απαράδεκτα υψηλών, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και παρανόμως δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και χρόνια» και υπενθυμίζει πως το κόμμα έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της κυβέρνησης γι αυτό το θέμα.

« Αν υπάρχουν ασάφειες στη δήλωση (μία από τις δεκάδες σύνθετες γραφειοκρατικές δηλώσεις που καλούνται κάθε χρόνο να συμπληρώνουν οι πολίτες), υπολογίζεται με τον δυσμενέστερο τρόπο για τον φορολογούμενο σύμφωνα με απόφαση της ΓΓΔΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση της Δράσης που καταλήγει: «Φτάνει πια! Το μήνυμα της Δράσης, «λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ».