Να υπαχθούν στην εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης οι σε λειτουργία ραδιοφωνικοί σταθμοί ζητά το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα και τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι η διαρκής εκκρεμότητα για την απόδοση αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα, έχει ως συνέπεια να βρίσκονται σήμερα σε πλήρη λειτουργία ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι εκφεύγουν της εποπτείας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

«Πρόκειται για σταθμούς που λειτουργούν αδιάλειπτα επί πολλά έτη, σε καταχωρισμένη από την ΕΕΤΤ ραδιοσυχνότητα, παράγουν πλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα και απασχολούν εργαζομένους. Η αδιάλειπτη λειτουργία σταθμών πλήρους προγράμματος, με υποδομές και εργαζομένους, χωρίς αυτοί να υπάγονται στην εποπτεία του ΕΣΡ, ως νομίμως λειτουργούντες, δημιουργεί δυσμενή και αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των ενεργών ραδιοφωνικών σταθμών, επιτείνοντας το έλλειμμα του αναγκαίου κρατικού ελέγχου του ραδιοφωνικού τοπίου, όπως επιτάσσει το άρθρο 15 παρ. 2 Συντάγματος», επισημαίνει ο Βασίλης Κεγκέρογλου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγή «οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που κατά τη δημοσίευση του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στους εποπτευόμενους από το ΕΣΡ ως νομίμως λειτουργούντες και οι οποίοι εκπέμπουν πλήρες πρόγραμμα και απασχολούν αποδεδειγμένα δημοσιογράφους και τεχνικό προσωπικό, είτε στο πλαίσιο ιδίας οικονομικής εκμετάλλευσης, είτε στο πλαίσιο σύμβασης παραγωγής ραδιοφωνικού προγράμματος, υπάγονται στους εποπτευόμενους από το ΕΣΡ ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, μετά από αίτηση που υποβάλλεται στο ΕΣΡ εντός τριάντα ήμερων από την δημοσίευση του παρόντος».

Η διάταξη που το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να προστεθεί στο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες, ορίζει ότι για την υπαγωγή, που ενεργείται με διαπιστωτική απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ, θα προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται η εκπομπή πλήρους ραδιοφωνικού προγράμματος και η απασχόληση εργαζομένων. Ορίζεται επίσης ότι η υπαγωγή αποκλείεται αν υφίσταται αμετάκλητη ποινική καταδίκη του νομίμου εκπροσώπου για παράνομη ραδιοφωνική εκπομπή, καθώς και σε περίπτωση μη συμμετοχής του φορέα στις μέχρι σήμερα προκηρυχθείσες και αποβαίνουσες άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες.