Χορήγηση έκτακτου εφάπαξ επιδόματος με τη μορφή δώρου Χριστουγέννων στους γιατρούς της πρώτης γραμμής του εθνικού συστήματος υγείας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στη βουλή κατά την ομιλία του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Γράφει η Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο ασχολείται πυρετωδώς με την οικονομική στήριξη του εμπορικού κλάδου, κατανοώντας το «χαστούκι» που έχουν φάει οι καταστηματάρχες λόγω του lockdown και της αναπόφευκτης συγκέντρωσης χρεών. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για τους πληττόμενους πολίτες από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο της δυνατότητας των δόσεων με χαμηλά όμως επιτόκια για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με μεγαλύτερο χρονικό εύρος αποπληρωμής, δεδομένου ότι παραμένει ακόμα άγνωστο πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα το λιανεμπόριο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός από βήματος βουλής θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα διευρύνει τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις, όπως π.χ. με ευνοϊκότερους όρους στην επιστρεπτέα προκαταβολή και ελαφρύνσεις στα ενοίκια, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να αποφευχθούν τα λουκέτα.