Για δεύτερη φορά εντός μίας εβδομάδας συγκαλείται σήμερα στις 11:00 μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό,  προκειμένου να επεξεργαστεί τον νομοθετικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει  ήδη το στίγμα, υπογραμμίζοντας ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται κανονικά παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, προαναγγέλλοντας σειρά νομοθετημάτων που θα εισαχθούν σύντομα στην Ολομέλεια.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την ανάκαμψη της οικονομίας και το κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνει παράλληλα τη στρατηγική του προκειμένου να υλοποιηθεί – παρά τις έκτακτες συνθήκες- μεγάλο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Πλούσια νομοθετική ατζέντα

Κρίσιμα θέματα θα βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα καθώς ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής θα παρουσιάσει το  νομοσχέδιο για τις «Πρότυπες Προτάσεις» έργων («Προτάσεις Καινοτομίας»), ο υπουργός Δικαιοσύνης τον Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων, ο υπουργός Τουρισμού το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Προώθησης και Διαχείρισης Προορισμών και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το master plan Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή μετάβαση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή. Παράλληλα, ο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας και τέλος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  τα επόμενα βήματα για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επιχειρησιακή εποπτεία για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

Οι τρεις πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου

Το επόμενο διάστημα μετά τον κορονοϊό η Ελλάδα σύμφωνα με την στρατηγική που χαράσσει το κυβερνητικό επιτελείο θα εργαστεί πάνω σε τρεις πυλώνες: 1ον) την ανισότητα του εισοδήματος, 2ον)  τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και 3ον) πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για μία μερίδα εργαζομένων που δεν είχε αναδειχθεί η πραγματική τους αξία και είχαν τεθεί στο περιθώριο.  Απαραίτητο «εργαλείο» για να μπορέσουν οι άξονες αυτοί να μπουν σε τροχιά υλοποίησης  είναι το «Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο μπορεί να βοηθήσει κομβικά στο σχέδιό του, λειτουργώντας παράλληλα ως ένα εφαλτήριο για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών που έχουν πληγεί δραματικά από την πολυετή οικονομική κρίση.

Ενοχλήσεις βουλευτών

Ένα άλλο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι η δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας γαλάζιων βουλευτών για τη στάση ορισμένων υπουργών. Όπως λένε χαρακτηριστικά βρίσκουν «κλειστές πόρτες» και «κατεβασμένα τηλέφωνα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας και να μην έχουν επικαιροποιημένα και ρεαλιστικά επιχειρήματα για να απευθυνθούν στην εκλογική τους βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες θα συγκληθεί νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να γίνει το απαραίτητο «μασάζ» στους βουλευτές και να τους δοθεί βήμα – όπως και την προηγούμενη φορά- προκειμένου να τοποθετηθούν ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη και να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν, εκφράζοντας και τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα.