Στο δίλημμα που έθεσε αναφορικά με το ποσοστό της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Star. Όπως επισήμανε, το βράδυ των εκλογών όλοι θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα. Η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι το ερώτημα: στέκεται η κυβέρνηση ή υπάρχει κρίση;

«Εμείς αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό για εμάς. Οι πολίτες ξέρουν ότι αν δεν είχαμε κάνει τη δύσκολη επιλογή θα είχαμε φτάσει στην καταστροφή», σημείωσε, για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως όταν μιλάει για «κυβερνητική σταθερότητα», εννοεί σταθερότητα της χώρας.

«Λέμε στον κόσμο ότι η ψήφος του θα ερμηνευτεί πολιτικά», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως παρόλο που δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές «είχε προσπαθήσει αρχικά να πει ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα, μετά έκανε πίσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις διπλές εκλογές του 2012 ο λαός ήξερε τα πάντα, τις δυσκολίες, το πρόγραμμα, τα μέτρα και ψήφισε κατά πλειοψηφία εκείνες τις δυνάμεις που ακολουθούν μια υπεύθυνη πολιτική. «Η κυβέρνηση τώρα ως εκλογικό ποσοστό έχει 42,5%, ελάχιστες στην Ευρώπη έχουν τέτοιο ποσοστό», παρατήρησε.

Σε ερώτηση για το ποιο ποσοστό της «Ελιάς» θα θεωρεί ικανοποιητικό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πως σημασία έχει «η γενική εντύπωση ότι ο κόσμος αποδέχεται μια προσπάθεια. Αυτό είναι το αντικείμενο της γενικής αίσθησης που θα έχουν όλοι μετά τις εκλογές, ότι αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν νιώθουν ότι έχουν ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να κινηθούν».

«Αν από το αποτέλεσμα τεθεί θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας. Αυτό δεν πρέπει να γίνει… οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», παρατήρησε ακόμη. «Λέμε ψηφίστε μας, για να μην αποσταθεροποιήσετε εσείς, οι ψηφοφόροι τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε επίσης ότι προκαλεί τη σταθερότητα της χώρας με το δίλημμα που έθεσε, σημειώνοντας: «Η σταθερότητα έχει υπηρετηθεί από εμάς και υπηρετείται απολύτως. Τη σταθερότητα την αποφασίζει ο ελληνικός λαός, όπως και την αστάθεια».

«Πρέπει να ενώσουμε ξανά το έθνος», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να έχουμε τη ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια την επομένη των ευρωεκλογών, τονίζοντας πως όλα πρέπει να τεθούν «υπ’ όψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος». Διευκρίνισε πάντως ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάει «σε κάθε περίπτωση» (είτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό είτε αρνητικό για την Ελιά).

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των Financial Times για τη Σύνοδο των Καννών το 2011, χαρακτήρισε «αστειότητα ότι ο Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα», λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα πρόσωπο με περιορισμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Αναφορικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως αυτή προέκυψε κατόπιν συμφωνίας του ίδιου του κ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και για τη θέση του πρωθυπουργού, και δεν τον επηρέασε κανένας Μπαρόζο και καμία CIA.

«Κατελήφθην εξ απήνης με το δημοψήφισμα»

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ακόμη ότι διαφωνούσε εξ αρχής με το δημοψήφισμα που πρότεινε το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου και πως η αρχική του στάση υπέρ της πρότασης διαμορφώθηκε καθώς ο πρώην πρωθυπουργός «τον κατέλαβε εξ απήνης».«Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα είχε μία λογική, δεν είχα ενημερωθεί ούτε συμφωνούσα με τη λογική αυτήν, κατελήφθην εξ απήνης εκείνη τη στιγμή που το άκουσα», ανέφερε.

«Δεν άλλαξα ποτέ γνώμη για το δημοψήφισμα με κατέλαβε εξ απήνης ο κ. Παπανδρέου», επέμεινε ο κ. Βενιζέλος, όταν η δημοσιογράφος του υπενθύμισε πως αρχικά μιλούσε για μία «λυτρωτική ιστορία». «Έπρεπε να κρατήσω τη χώρα όρθια. Θα είχε διαλυθεί η χώρα, μπορούσα να είχα αφήσει να γίνει αυτό;», διερωτήθηκε.