Το «βαρύ πλήγμα» που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία της Θεσσαλονίκης επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας στο 5ο Thessaloniki Summit, επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας και η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

«Η πανδημία έφερε βαρύ πλήγμα στην οικονομία της πόλης. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο τουρισμός το 2018, ένα χρόνο πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, έφερε έσοδα της τάξης των 340 εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη μας, φέτος περιορίστηκε στο ελάχιστο.

Η ΔΕΘ ακυρώθηκε. Έφερνε ετησίως στην πόλη πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Φέτος έφερε μηδέν. Η διάρθρωση της τοπικής οικονομίας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εστίαση και στη διασκέδαση. Και φέτος για δεύτερη φορά κλείνουν τα μαγαζιά» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Και πρόσθεσε: «Με όλα αυτά τα στοιχεία, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι η πόλη μας θα χρειαστεί ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ για την επομένη μέρα. Είναι και αυτή μια κουβέντα που πρέπει να γίνει μαζί με τις προσπάθειες στα θέματα δημόσιας υγείας.

Και έχει αξία να εξετάσουμε τη δυνατότητα μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε ένα δεύτερο αστικό αναπτυξιακό πόλο της χώρας». Με ρόλο όχι ανταγωνιστικό προς το εθνικό κέντρο, αλλά ως μία συμπληρωματική πλατφόρμα ανάδειξης και αξιοποίησης όλων εκείνων των πλεονεκτημάτων που απαντώνται στην πέραν της Αττικής Ελλάδα».

Ο κ. Ζέρβας υπενθύμισε την αναφορά που είχε κάνει στο προηγούμενο 4ο Thessaloniki Summit, ως νέος τότε δήμαρχος και στο στόχο που είχε θέσει για την πόλη, αυτόν του μετασχηματισμού της σε smart city.

«Φέτος αυτό που μπορώ να πω, ένα χρόνο μετά είναι ότι στην πόλη μας λειτουργεί εδώ και μήνες το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη CISCO. Τέτοια κέντρα παγκοσμίως φιλοξενούνται σε 15 μητροπόλεις του κόσμου.

Η συμπερίληψη της Θεσσαλονίκης σε αυτές είναι πιστεύω μία επιτυχία» είπε ο κ. Ζέρβας, επισημαίνοντας την ανάγκη κάθε φορά να επιδεικνύεται προσήλωση στους στόχους, ώστε να επιτυγχάνονται αποτελέσματα, τα οποία κρίνουν και την επιτυχία μιας διοίκησης.

Και πρόσθεσε: «Και για να κλείσω αυτή την αναφορά, είναι ένα στοίχημα και για εμένα προσωπικά, του χρόνου στην έναρξη του 6ου Summit να είμαι σε θέση να παρουσιάσω τεχνολογικές εφαρμογές από την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ο δήμαρχος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη «πάση θυσία» η πόλη να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό όλες τις μεγάλες βασικές της υποδομές, που «με ευθύνη πολλών, έχουν μείνει πίσω», κυρίως, σε αεροδρόμιο , λιμάνι, μετρό, αστικές συγκοινωνίες, περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, κ.α.

«Η στήριξη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κ. Μακεδονίας είναι εθνικά επιβεβλημένη. Στο ΑΕΠ της χώρας το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,6% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση πως μέρος της θεματολογίας του 5ου Thessaloniki Summit είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας και των επιχειρήσεων της περιοχής, για την υλοποίηση επενδύσεων στην μετά COVID εποχή».