Τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιο Κουτρομάνο, καλεί σε ακρόαση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για το συνεχή αποκλεισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, με επιστολή τους, προς τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα, επισημαίνουν τη μονομερή και στρεβλή πληροφόρηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης – στα όρια της παραπληροφόρησης – υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική αυτή  έγινε ακόμη εντονότερη, λόγω της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, η επιστολή που υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Σπύρος Λάππας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Παύλος Πολάκης, έχει ως εξής:

Προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αθανάσιο Μπούρα

ΘΕΜΑ: Κλήση σε ακρόαση του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρομάνου –  Συνεχής αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ  από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το Σύνταγμα στο άρθρο 15 παρ. 2 εδ. β’ ορίζει ότι: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. O έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. O άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.[…]».

Από την παραπάνω διάταξη συνάγεται ότι απαραίτητη είναι η διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της πολυφωνίας – πολιτικού πλουραλισμού αλλά και της συμμετοχής με ίσους όρους στην τηλεοπτική ή ραδιοφωνική προβολή. Το ΕΣΡ, είναι η αρμόδια αρχή  για τη διασφάλιση των όρων αυτών σε περίπτωση παραβίασής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση επανειλημμένως έχει καταγγείλει τον θεσμικό αποκλεισμό του από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως ο συνεχής αποκλεισμός παρουσίας εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η μη μετάδοση, ακόμη, και ομιλιών του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η μη παρουσίαση ανακοινώσεων ή συνεντεύξεων τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποτέλεσμα της ως άνω πρακτικής είναι η μονομερής και στρεβλή πληροφόρηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης – στα όρια της παραπληροφόρησης- η οποία, μάλιστα, δεν έχει πρόσβαση σε άλλα μέσα ενημέρωσης (λ.χ. κοινωνικά δίκτυα).

Η πρακτική αυτή  έγινε ακόμη εντονότερη, λόγω της αδιαφανούς χρηματοδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.

Επειδή, η πληροφόρηση και η πολυφωνία είναι αναγκαίοι όροι της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Επειδή, ο θεσμικός και διαρκής αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ συνιστά πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τη λογοδοσία πολιτικών και κομμάτων.

Επειδή, η έναρξη της νέας τηλεοπτικής/ραδιοφωνικής περιόδου πρέπει να γίνει με  ίσους όρους συμμετοχής  για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Για τους λόγους αυτούς και με βάση τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα  43Α παρ. 2α, 138Α  παρ. 5., 38 και 41Α) κρίνεται αναγκαία η παρουσία του προέδρου του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρομάνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας