Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει και τους 400 διαφορετικούς εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σε συνέντευξή του στον Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

«Κάποια πράγματα θα γίνουν άμεσα, όπως η κατάργηση των μέτρων της λιτότητας και των εργασιακών νόμων» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Φέρνουμε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα, που ήταν και τις κατώτατες συντάξεις, σταδιακά. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της οικονομίας και των δημοσιονομικών».

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο σχεδιασμός ο δικός μας πρέπει να βασίζεται και στα δεδομένα τα δημοσιονομικά, που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την πορεία των οικονομικών και με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στο ευρώ, λέγοντας ότι «έχω καλύτερα φετίχ από το ευρώ», και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι – αν ετίθετο θέμα – «σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και όχι το νόμισμα. Η σωτηρία του λαού και όχι το νόμισμα».

Μάλιστα, υπερασπίστηκε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας ότι εκφράζει τις απόψεις του στα όργανα του κόμματος, αλλά δημόσια εκφράζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε ωστόσο να χαμηλώσει τις προσδοκίες από μια κυβέρνηση της αριστεράς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες».

Ο Α. Τσίπρας δεσμεύτηκε στην επαναφορά του βασικού μισθού, αλλά είπε ότι η αποκατάσταση των συντάξεων θα γίνει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Για τις απολύσεις στο δημόσιο, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει μόνο όσες έγιναν έξω από τα όρια του Συντάγματος ενώ ξεκαθάρισε ότι, όλες οι τράπεζες, στις οποίες έχει βάλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο, θα περάσουν στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ακόμα στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας ότι «δεν κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλη του η επιχειρηματολογία και η στάση έχει ένα αντισυριζικό αν θέλετε, μια αντισυριζική σκοπιά και μια αντισυριζική αγωνία».