«Υπάρχει μία αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για την έντασή της. Υπήρχε συμφωνία σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της κας Μέρκελ να οργανώνει σε τακτά διαστήματα τηλεδιασκέψεις των ηγετών για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορονοϊού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, πρόκειται για μια κίνηση που συμπληρώνει μία σειρά πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. για να ενοποιήσουμε την αντίδρασή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό ότι έχουμε έναν ευρωπαϊκό χάρτη που αποτυπώνει τις ζώνες.

Είναι θετικό ότι η Ελλάδα είναι ακόμα μία από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με την ανατολική και δυτική Ευρώπη αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Έθεσα επίσης το ζήτημα της προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τώρα για την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, προκειμένου να είμαστε πιο έτοιμοι για την Άνοιξη του 2021. Ώστε να ταξιδεύουν όλοι με ασφάλεια και με κοινά πρωτόκολλα».

Μητσοτάκης για Brexit: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος»

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του Brexit. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα.

Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής» ανέφερε.