«Να θυμόμαστε τι έγινε τότε και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του στην επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης το πρωί για τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμένος.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα είναι πιεστικό το αίτημα της μνήμης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι-ειδικά τώρα- για να νικήσουμε τον ύπουλο αόρατο εχθρό της διχόνοιας και του διχασμού.

«Η ιστορία, είπε, έδειξε ότι ο φασισμός δεν πέθανε με την απελευθέρωση της Αθήνας και θα δείξει ότι δεν τελειώσαμε μαζί του με όποια καταδικαστική απόφαση. Είναι ένας διαρκής πόλεμος που χρειάζεται κυρίως άμυνα, οχυρό, ανάστημα, Δημοκρατία.

Τη Δημοκρατία που δεν μετριέται μόνο στις εκλογές, αλλά ζυγίζεται και κρίνεται καθημερινά γιατί οι λέξεις εύκολα γίνονται μαχαίρια, μαχαίρια που στάζουν αίμα. Αλίμονο μας αν καταφύγουμε στην φτηνή εργαλειοποίηση, στον πολιτικάντικο τυχοδιωκτισμό, στα διχαστικά πρωτοσέλιδα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Μπακογιάννης έκλεισε την σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στην ηχηρή απουσία του Μανώλη Γλέζου από τον εορτασμό της φετινής επετείου και τονίζοντας ότι «η Αθήνα τον θυμάται και θα τον τιμά πάντα». Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.