Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δικαστικής απόφασης που έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης και ξέσπασε σφοδρή πολιτική θύελλα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Και μπορεί η απόφαση του δικαστηρίου να έστειλε πολλά μηνύματα, αποδεχόμενη τόσο τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της, ωστόσο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ρίχθηκαν στην αρένα και αλληλοκατηγορούνταν με αιχμή την ιστορική αποτίμηση της συμβολής του καθενός στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Την επομένη το πρωί της ιστορικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής  και εν αναμονή των ποινών επίλεξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής για να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του συνδέοντάς την – εντέχνως και εμμέσως – με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. “Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κοντονής.

Ακολούθως επισήμανε πως “σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη απόφαση και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα”. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ότι είχε επισημάνει εγκαίρως στον τότε πρωθυπουργό τις ενστάσεις του και υπονόησε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ο ίδιος αντικαταστάθηκε στο υπουργείο από τον Μιχάλη Καλόγηρου.

Συντροφικά μαχαιρώματα και… μία διαγραφή

“Είχα ζητήσει ραντεβού πριν από 10 μέρες με τον πρόεδρο, τελικά ο άνθρωπος με δέχτηκε τη Δευτέρα και του είπα αμετάκλητη την απόφασή μου να φύγω από τα κομματικά όργανα. Οι λόγοι ήταν αποκλειστικά τα κομματικά” είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Σταύρος Κοντονής λίγες μόνο ώρες μετά την διαγραφή του. Πάντως εδώ και καιρό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποξενωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και στις δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κος Κοντονής ποτέ δεν συγχώρεσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον έδιωξε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ θεωρούσε πάντα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο υπεύθυνο για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Η πόλωση, το «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής και το βίντεο

Οι αποκαλύψεις Κοντονή για τους ποινικούς κώδικες και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν αστραπιαία την αντίδραση της Πειραιώς. Και οι ανακοινώσεις έπεσαν «βροχή». Η ΝΔ έκανε λόγο ευθέως για αλά καρτ «συνεργασίες» ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής με στόχο όπως υποστηρίζει «ευπρόσδεκτες ψήφους» στη βουλή. Επέκρινε δε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμά μας μιλάει για αμετάκλητες αποφάσεις, για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη. Η ΝΔ τονίζει ότι  για το μέλλον απαιτείται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αυτό σκοπεύει – όπως υποστηρίζει – να πράξει μετά την ανακοίνωση των ποινών.

Από την πλευρά του, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σφοδρή κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη ΝΔ σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα και τις διατάξεις που ρίχνουν «στα μαλακά» τη Χρυσή Αυγή επισημαίνει πως «η εκστρατεία λάσπης και συκοφάντησης φτάνει στο απόγειο της» και κάνει λόγο για «αναθέρμανση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που αντικειμενικά ευνοεί μόνο τους νεοναζί».

Λίγο νωρίτερα, με ένα βίντεο που περιλαμβάνει παλιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ «φιλικές» για τη Χρυσή Αυγή είχε επιχείρησει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις γαλάζιες επικρίσεις που δέχεται. «Οι νεοναζί είναι και επίσημα ένοχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι όσοι τους ξέπλεναν τόσα χρόνια και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Για βίντεο πανικόβλητων συκοφαντών έκανε λόγο το κυβερνών κόμμα και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στις δηλώσεις Κοντονή για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Η συνέχεια δόθηκε με το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Αυγής και όσο πλησιάζουμε στην ώρα της απόφασης, οι τόνοι όλο και ανεβαίνουν… Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί θα ανακοινωθούν τελικά οι αποφάσεις του δικαστηρίου για το εάν θα δοθούν ή όχι ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες. Οι αποφάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί από εκεί θα καθοριστεί και το πλαίσιο ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες. Ωστόσο η διαδικασία για να ολοκληρωθεί έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της.