«Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να έχει μία ανθεκτική, ενιαία, φιλόδοξη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, παρουσιάζοντας το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, δεν ξαναχτίσαμε τον Παρθενώνα, το τέλειο οικοδόμημα, με αυτό το Σύμφωνο. Η σειρά προτάσεων που παρουσιάσαμε, χθες, είναι ένα σύνολο από παρεμέτρους για να βρούμε λύσεις», είπε εξ αρχής ο κ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποτέλεσμα εντατικής και εκτατέμης διαβούλευσης.

Ο κ. Σχοινάς, αφού τόνισε ότι τα κράτη μέλη δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο το φαινόμενο της μετατανάστευσης και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νέο Σύμφωνο προσπαθεί να παρουσιάσει μία πραγματικά ολιστική και συνεκτική προσέγγιση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλευρο θέμα και δεν δικαιούται κανένας να την απλοποιήσει υπερβολικά. Αναφέρθηκε, δε, αναλυτικά στο «οικοδόμημα με τρεις ορόφους», όπως παρομοιάζεται το νέο Σύμφωνο: Δηλαδή, την εξωτερική διάσταση, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και τους εσωτερικούς κανόνες, που διασφαλίζουν ότι παρέχεται αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που δέχονται την πίεση της μετανάστευσης.

Σχετικά με την εξωτερική διάσταση, ο κ. Σχοινάς τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις και κατανομή ευθυνών και δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένες, ισορροπημένες, αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις, «για να καταστρέψουμε τη δυνατότητα εμπορίας ανθρώπων».

Σχετικά με την ανθεκτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τόνισε ότι θα υπάρξει ένας νέος και υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα σύνορα, που θα επιτρέπει την άμεση καθοδήγηση των ανθρώπων στη σωστή διαδικασία, με ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης θεμελιωδών δικαιωμάτων για να διασφαλιστεί ότι αυτό γίνεται σωστά. «Μία διαδιακασία χωρίς συμφόρηση, κενά και μαύρες τρύπες», όπως είπε. Και αυτό το σύστημα θα ενισχυθεί με έναν ευρωπαίο συντοντιστή και με τη Frontex να διαδραματίζει σωστά το ρόλο του ως επιχειρησιακός βραχίονας.

Στον τρίτο όροφο του εικονικού μας οικοδομήματος, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, βρίσκουμε τους σταθερούς αλλά δίκαιους εσωτερικούς κανόνες. «Αποφασίσαμε να τον στηρίξουμε στην έννοια της διαρκούς συνεχούς και ουσιαστικής αλληλεγγύης», τόνισε.

Ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης πρέπει να μπορεί να παρέχει αποτελεσματική αλληλεγγύη στην πράξη για εκείνα τα κράτη μέλη που από τη γεωγραφία τους αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά προβλήματα και το νέο Σύμφωνο θα προσφέρει ισχυρούς μηχανισμούς αλληλεγγύης. Στο νέο σύστημα, η αλληλεγγύη γίνεται ο κανόνας. «Θέλουμε μία νέα αντίληψη της ανάληψης ευθύνης», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στις τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις παροχής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και οι οποίες αφορούν τον μηχανισμό επιστροφών, τη διάσωση και τον κίνδυνο πίεσης από τις μετανατευτικές ροές.

Ο κ. Σχοινάς, καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στις μελλοντικές προτάσεις που θα κατεθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από την ομπρέλα του νέου Συμφώνου: Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί μία νέα στρατηγική για το μέλλον της Σέγκεν και μία πρόταση που θα αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία θα κατατεθεί την επόμενη χρονιά, αφού ολοκληρωθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση, που ξεκίνησε χθες.