Σαφές πλαίσιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θέτει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως είναι στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει αποκλιμάκωση ή κυρώσεις από την ΕΕ και τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά με όρους και χωρίς απειλές.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ήταν χαρακτηριστική δε η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «καζάν – καζάν» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται τώρα να ζητά διάλογο για μία λύση από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες.

«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να υπάρχουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις χωρίς να υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα», είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία, «διάλογος όμως με απειλές δε γίνεται. Η Ελλάδα δε σύρεται δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Σχολιάζοντας ειδικότερα το άρθρο της Μιλέτ, που εμφανίζει τον Ερντογάν να ζητά πλέον διάλογο με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής, η ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

«Ελπίζουμε το κλίμα να οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί και να καταλάβει ποιο είναι το δικό της συμφέρον και α προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου που είναι συγκεκριμένο και αφορά τις διερευνητικές που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι εταίροι και σύμμαχοι διαπιστώνουν ότι η Άγκυρα απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ η Ελλάδα την ενισχύει, ενώ χαρακτήρισε σε αυτή την κατεύθυνση θετικό το σταμάτημα προκλητικής ρητορείας, εφόσον φυσικά μεταφραστεί και σε πράξεις.

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί η κυβέρνηση πως η Άγκυρα θα τραβήξει και άλλο το σκοινί, δεδομένου ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η τουρκική Navtex ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου θα βρίσκεται στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα: «Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να κινείται σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδόμησε εξάλλου την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με την προειδοποίηση της τουρκικής προεδρίας να μην αγγίξει κανείς τους Τούρκους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο.

Τόνισε πως όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας είναι ασφαλείς και πως η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται απόλυτα στην Ελλάδα.

«Επομένως δεν μπορεί να γίνουν υποδείξεις αυτής της μορφής στην Ελλάδα» διαμήνυσε με νόημα στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει να έχει τεθεί ζήτημα ασφάλειας των Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζεται αυτό το ραντεβού.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συζητά και με άλλες χώρες. Ενώ λακωνικά σχολίασε την παρουσία κι της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως το ζήτημα το παρακολουθούν χώρες όλες της περιοχής.