Η πρώτη που ενημερώθηκε για την ματαίωση της φετινής 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης λόγω κορονοϊού ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Πρώτα έμαθε δια της διπλωματικής οδού την απόφαση η καγκελαρία και μετά εκδόθηκε η επίσημη ανακοίνωση, καθώς η Γερμανία θα ήταν για το 2020 η τιμώμενη χώρα.

Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνουν τώρα αρμόδιες πηγές, στις 20 Αυγούστου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των γερμανικών εκθεμάτων στο τεράστιο περίπτερο που θα ετοιμαζόταν: Τοπικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες, αντιπροσωπευτικά δείγματα της βιομηχανίας, κ.α.

Προκειμένου να προλάβει η ελληνική κυβέρνηση την άσκοπη αυτή μεταφορά, προέβη σε ανακοινώσεις λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Παρά την αναστάτωση πάντως η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «ακόμη και χωρίς τη φετινή ΔΕΘ, για τη Γερμανία είναι σαφές ότι η ελληνογερμανική συνεργασία, είτε σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό ή πολιτιστικό επίπεδο, είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σημαντική για την Ευρώπη και ενέχει ευκαιρίες για το μέλλον».