Το μήνυμα πως οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι μονόδρομος εφόσον δεν αλλάξει πορεία έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια μιλώντας στο CNN έθεσε τα όρια της Αθήνας όσον αφορά σε διάλογο, ο οποίος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα μετ επιτάσεως, αν και το θέμα της Συνόδου ήταν η Λευκορωσία. Μάλιστα όπως είπε στη συνέχεια και στο CNN συνέκρινε την αντίδραση της ΕΕ στο θέμα της Λευκορωσίας με αυτή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αφήνοντας αιχμές για την πιο χαλαρή στάση των εταίρων στη δεύτερη περίπτωση, παρόλο που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών- μελών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των 27 για το θέμα της Τουρκίας, οι οποίοι στο τέλος της διάσκεψης συμφώνησαν πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ως εκ τούτου πως κατά τη χθεσινή τηλε- Σύνοδο Κορυφής έγινε μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη το πρώτο βήμα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, έστω και με τους ρυθμούς της ΕΕ, η οποία δείχνει απρόθυμη να λάβει άμεσα μέτρα ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να παρουσιαστεί κατάλογος κυρώσεων, τις οποιες θα κληθεί να εφαρμόσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των ηγετών (και άρα θα μπορεί να λάβει αποφάσεις) στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε όμως παραμένει ο φόβος για ένα ατύχημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαία προφανώς η νέα σημερινή παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μάλιστα σήμερα θα συναντηθεί και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η κ.Μέρκελ μετά τη χθεσινή τηλε-Σύνοδο κινήθηκε πάλι σε μία λογική ίσων αποστάσεων, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διμερή διάλογο, αν και αναφέρθηκε στις ευθύνες της Άγκυρας για την ένταση.

Στην πίεση των εταίρων και ιδίως της Γερμανίας για διμερή διάλογο, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς μιλώντας στο CNN χθες το βράδυ ο κ.Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, βάζοντας έτσι τα όρια και απέναντι στην Τουρκία η οποία θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διμερή διάλογο με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και με αμφισβητήσεις ως τετελεσμένα και ευρύτερη ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διμερούς διαλόγου, μόνο όμως εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, και με επόμενο πιθανό στάδιο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα με τη γειτονική χώρα, η οποία βέβαια από την πλευρά της θέλει να βάλει στο τραπέζι και «γκρίζες ζώνες».