Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναυάρχου εν αποστρατεία Αλέξανδρου Διακόπουλου πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει κάνει όντως έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και αυτό καθώς η κυβερνητική γραμμή είναι πως το Oruc Reis μπορεί να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει κάνει στην πραγματικότητα σεισμικές έρευνες, καθώς έχει εμποδιστεί από ελληνικά πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Διακόπουλος αναμένεται να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, εξηγώντας ότι το Oruc Reis δεν έκανε πραγματικές έρευνες.

Γεγονός είναι βεβαίως ότι το Oruc Reis επιχείρησε να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όμως η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της Άγκυρας πως έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εξ ου και η ενόχληση ή στην καλύτερη περίπτωση αμηχανία για τις δηλώσεις Διακόπουλου, ο οποίος πάντως ήθελε να καταδείξει την τουρκική τακτική αμφισβήτησης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο αντιναύαρχος ε.α. ερωτηθείς σχετικά, είπε χαρακτηριστικά ότι:

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος απάντησε επί λέξει:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς  “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber