Δήλωση- παρέμβαση για το Oruc Reis αναμένεται να πραγματοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στις 18:30 αναμένεται ειδικότερα να δοθεί στη δημοσιότητα on camera δήλωση του πρωθυπουργού, η οποία θα αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει για μία ακόμη φορά στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί τετελεσμένα και την παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει την απειλή ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα ταυτόχρονα έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ενεργοποιώντας συμμαχίες σε Ευρώπη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της νέας προκλητικής τουρκικής Navtex και του απόπλου του Oruc Reis είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και είχε τονίσει στο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Συμμαχία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Και σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζόζεπ Μπορέλ ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, συνεχίζοντας το κτίσιμο συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.