«Μπορεί η Επιτροπή να δηλώσει με βεβαιότητα ότι υπάρχει έστω και ένας ΧΥΤΑ/Υ στην Ελλάδα που να λειτουργεί χωρίς να μολύνει επικίνδυνα το περιβάλλον;», ρωτά την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή τη ρύπανση που προκαλεί και ο ΧΥΤΑ/Υ Μαυροράχης.

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον πληροφορίες που προέκυψαν από απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπου ομολογείται ότι «υπάρχει ρέμα που διέρχεται από τον χώρο του ΧΥΤΑ και το οποίο οδηγεί στον φυσικό αποδέκτη (ρέμα Μπογδάνας) απ’ όπου ελήφθησαν δείγματα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις σε μια σειρά παραμέτρων από τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία».

«Η τελευταία αυτή αποκάλυψη για την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, έρχεται να προστεθεί σε σειρά τελευταίων γεγονότων που δείχνουν τον τρόπο χωροθέτησης και εκτέλεσης των έργων στην Ελλάδα» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, λειτούργησε μόλις το 2008 και παρουσιάστηκε ως υπερσύγχρονο έργο, αλλά συνεχώς αποκαλύπτεται ότι βρίθει κακοτεχνιών και τραγικών λαθών χωροθέτησης που έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε τεράστια κλίμακα.

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή στην απάντησή της E-011456/2013 στις 23/1/2014, μετά από καταγγελίες μου για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τόνισε ότι «θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον οι εν λόγω χώροι υγειονομικής ταφής είναι σύμμορφοι με τις απαιτήσεις της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής».

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαντώντας (2/2/2014- Αρ. Πρωτ.36884/911*) σε ερώτηση Ελλήνων Βουλευτών για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, διατυπώνει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μετά από ελέγχους διαπίστωσε ότι υπάρχει ρέμα που διέρχεται από τον χώρο του ΧΥΤΑ και το οποίο οδηγεί στο φυσικό αποδέκτη, στο οποίο υπερχειλίζουν τοξικά υγρά. Μάλιστα τονίζεται ότι ελήφθησαν δείγματα από τα ύδατα του ρέματος και ότι «τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν σημαντικές υπερβάσεις σε μια σειρά παραμέτρων από τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία…». Να σημειωθεί ότι ο φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Μπογδάνας που καταλήγει στην Λίμνη Κορώνεια, η οποία είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε τραγική οικολογική κατάσταση.

Ερωτάται η Επιτροπή: α) Έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές; έχει λάβει τις σχετικές απαντήσεις; Προτίθεται να συνεξετάσει και τα ανωτέρω στοιχεία μαζί με την όποια απάντηση;

β) Λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Διερευνητική Αποστολή στην Ελλάδα 18 -20/9/2013 σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί η Επιτροπή να δηλώσει με βεβαιότητα ότι υπάρχει έστω και ένας ΧΥΤΑ/Υ στην Ελλάδα που να λειτουργεί χωρίς να μολύνει επικίνδυνα το περιβάλλον;