«Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για κατασκευή νέας δομής στη Μόρια», αναφέρουν με δήλωσή τους πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις που «καθ’ υπερβολή κάνουν λόγο για κατασκευή “ΚΥΤ Μαμούθ στη Μόρια”, καθώς και σε επικείμενες επιτάξεις», ενώ προσθέτουν ότι «ούτε έχει εκδώσει πρόσκληση για την εκμίσθωση γεωτεμαχίων και σε καμία περίπτωση δεν μελετά την επίταξη εκτάσεων».

Όμως, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο «θεωρεί απαραίτητο τον δραστικό περιορισμό των διαμενόντων στα σημεία εισόδου και προς τούτο πρώτον έχει ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων, δεύτερον έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ασύλου και τρίτον έχουν μεταφερθεί ευάλωτες ομάδες διαμενόντων εκτός νήσων.

Παράλληλα, λειτουργεί πρόγραμμα 5.000 εθελοντικών επιστροφών και έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία απελάσεων, με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της χώρας».

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται πως, «είναι δεδομένο ότι δεν προστατεύει ούτε τους διαμένοντες ούτε τους κατοίκους η παρούσα κατάσταση. Χρειάζεται να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, να κλείσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις και να λειτουργούν μόνο ασφαλέστερες δομές, με χωρητικότητα σαφώς μικρότερη των σημερινών. Και με επαρκή χώρο ανά διαμένοντα ώστε να μην επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες.

Και παράλληλα με επαρκή χώρο για τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διαδικασία που πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάλογο όλων μας».

Δήμος Μυτιλήνης: Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση

«Σχετικά με δημοσιεύματα περί επέκτασης του ΚΥΤ Μόριας, για τα οποία δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους σχέδια», τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Μητιλήνης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως, «εμμένουμε με πίστη στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης και εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στη δημιουργία οποιασδήποτε επέκτασης ή νέας δομής. Ζητούμε το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών».

Τέλος γίνεται γνωστό ότι «με εντολή του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας επικεφαλής κλιμακίου υπαλλήλων του Δήμου Μυτιλήνης, μετέβη στη Μόρια και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του χωριού, Γιάννη Μαστρογιάννη, προκειμένου να εξετάσουν την όλη κατάσταση, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται. Ήδη δε ο Δήμος, μέσω της Πολεοδομίας, έχει επιβάλει, πριν από μερικές εβδομάδες, μεγάλα πρόστιμα σε παράνομες επεκτάσεις δομών των ΜΚΟ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.