Τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν κύριος ομιλητής σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνι Ταγιάνι, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισελ Μπαρνιέ και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μία πολύ σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, εδώ, στις Βρυξέλλες, που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία η οποία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί μία εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Ο ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι βασική παράμετρος για τη δράση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι η θεματική, στην οποία εμπίπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στην οποία αποδίδουμε, όπως είναι αυτονόητο, ιδιαίτερη σημασία. Το επιβεβαιώνουν αυτό, οι επιτυχείς μας κινήσεις για τη διάσωση των ΕΑΣ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για τον ρόλο που θέλουμε να κατοχυρωθεί για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στον υποκατασκευαστικό τομέα. Με την αξιοποίηση, όπως επισημαίνουμε, του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «στις κρίσιμες αυτές ιστορικές συγκυρίες, η Ελλάδα ασκεί και οφείλει να ασκήσει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Τόσο στο πλαίσιο για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας, όσο και με βάση τη σχέση εμπιστοσύνης με τα κράτη που επιθυμούν τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του επταήμερου που προηγήθηκε με μία σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις, προτάσεις, εισηγήσεις, αναδείξαμε αυτόν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, αφού είναι, πλέον, γνωστό ότι και η Ευρώπη και η γειτονιά μας βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα επικίνδυνες, ως προς την εξέλιξή τους, καταστάσεις. Ένα τόξο αστάθειας εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Σε αυτήν τη γραμμή η Ελλάδα μπορεί, θέλει, έχει δυνατότητες, τη δύναμη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλλει στις συλλογικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας».