Πρόταση νόμου με «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη» κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους ΟΤΑ και στις Τράπεζες με δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών.

«Τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά στα χρέη, τα οποία δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία», αναφέρει το ΚΚΕ και προτείνει:

  • Διαγραφή του συνόλου των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς την Εφορία μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ποσού το αρχικό για συγκεκριμένες κατηγορίες.
  • Ρύθμιση χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία μη μισθωτών
  • Δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να προβαίνουν, υπό προϋποθέσεις στη διαγραφή χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με γνώμονα την προστασία των λαϊκών οικογενειών.
  • Μέτρα ανακούφισης για χρέη προς τις τράπεζες που προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Προσδιορισμό της έννοιας «οφειλή προς τις τράπεζες»
  • Διαγραφή τόκων για την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες και μετά διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί στον τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και στην τυχόν πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκου.
  • Διάταξη ώστε από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη διαγραφή των τόκων, του ανατοκισμού και της κεφαλαιοποίησης των κάθε μορφής τόκων, να διαγράφεται ποσοστό ύψους 50%.
  • Διάταξη ώστε η εναπομένουσα, μετά την διαγραφή τόκων, ανατοκισμού και ανακεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων και μετά τη διαγραφή ποσοστού 50% του εναπομένοντος ποσού, η οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, να παύει να γεννά τόκους από την εφαρμογή της πρότασης νόμου και για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Διάταξη ώστε για την εναπομένουσα προς τις τράπεζες οφειλή, εφόσον αυτή αφορά ανέργους, να προβλέπεται αναστολή της πληρωμής τους, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Για τις οφειλές των ΕΒΕ προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια) μα προβλεφθεί μείωση, σε ποσοστό 30% και αν πρόκειται για ΕΒΕ που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και είναι άνεργοι, η μείωση να φτάνει το 50%, για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Για τις οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων, προς τις τράπεζες, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (επαγγελματικά δάνεια) προβλέπεται επίσης μείωση, σε ποσοστό 30%.
  • Να διασφαλίζεται, με ευθύνη του κράτους, η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για την αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
  • Διάταξη για την αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών, σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών, για οφειλόμενα ποσά μέχρι την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου.
  • Δεδομένου ότι η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας ΑΕ είχε υποθηκεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών για αξία πολλαπλάσια του ύψους των χορηγηθέντων προς αυτούς δανείων, προτείνεται ο αυτοδίκαιος περιορισμός του ύψους των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου.