Μετά την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την εμπλοκή που φέρεται να είχε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην υπόθεση Novartis, τον τελικό λόγο έχει τώρα η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για οκτώ αδικήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής συμμορίας, δωροηψία και εκβιασμός.

Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν τελικά το μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο με τη συγκεκριμένη συνεδρίαση να προσδιορίζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα εντός των επομένων ημερών.

Τα έως τώρα δεδομένα

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπέρ της παραμπομπής θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής που μαζί συγκεντρώνουν 180 ψήφους. Να σημειωθεί πως όσα αδικήματα λάβουν πάνω από 151 ψήφους θα οδεύσουν για εξέταση από το Ειδικό Δικαστήριο. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη σχετική πρόταση ενώ από την ψηφοφορία μελετάται το ενδεχόμενο να απέχουν το Κ.Κ.Ε., η Ελληνική Λύση και το κόμμα ΜέΡΑ25.

Πριν κληθούν να αποφασίσουν οριστικά οι  βουλευτές θα πάρει το λόγο ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος που αναμένεται να στραφεί κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δηλώνοντας πως «θα πω όσα δεν με άφησαν να πω στην Προανακριτική». Και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όμως ξεκαθαρίζει ότι «στη Βουλή θα μιλήσω για όλους και για όλα».

Πάντως μετά την απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια, βάσει συσχετισμών θα είναι περί παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου το λόγο θα έχει μετά το Δικαστικό Συμβούλιο που είναι το ενδιάμεσο όργανο μεταξύ Βουλής και Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτό θα εποπτεύσει την ποινική προδικασία και θα αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης από τον Πρόεδρο της Βουλής.