Τα χαρτιά του για την κυβέρνηση που σκοπεύει να σχηματίσει εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές ανοίγει για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ότι οι εθνικές εκλογές θα προκηρυχθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και μιλά εκτενώς για τις κυβερνητικές προτεραιότητες αλλά και για το σχεδιασμό του για τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας επιχειρεί άνοιγμα σε ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο, καθώς δεσμεύεται ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην ευρωκάλπη θα είναι το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων. Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι και στην κάλπη των περιφερειακών θα γίνουν συγκρίσεις. Εάν, μάλιστα, είμαστε παντού στο δεύτερο γύρο, τότε η κυβέρνηση θα πέσει η ίδια στην εκλογική παγίδα που προσπάθησε να στήσει με τη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών, αφού το κύμα της ανατροπής θα σαρώσει και τους περιφερειάρχες της», λέει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές και υπογραμμίζει: «Αισθάνομαι έτοιμος. Διεκδικώ την εντολή του ελληνικού λαού ως εκπρόσωπος μιας γενιάς που έχει ματώσει περισσότερο από κάθε άλλη». «Μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους», δηλώνει.

«Παρά το γεγονός ότι θα κερδίσουμε αυτοδυναμία δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα αποτελείται από στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από προσωπικότητες κύρους , εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. (…) Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες».

Συγκεκριμένα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν η η συμμετοχή στην ευρωζώνη αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε: « Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις «μονομερείς κινήσεις» διευκρίνισε: «Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ωστόσο δεν πιστεύω, ότι αυτό θα συμβεί. Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή μέσα στο 2014, καθώς η κυβέρνηση έχει ως χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Ο Α. Τσίπρας θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν πανωλεθρία για τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά τονίζει ότι δεν υποτιμά καθόλου της αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ μιας Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη, που δεν θα είναι όμως επαίτης της και τονίζει πως πέρα από τις υποχρεώσεις της έχει και δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ρητά πως πρόκειται να καταργήσει το Μνημόνιο, αλλά υποστηρίζει πως θα διαφοροποιήσει τις παρεκκλίσεις από την ευρωπαϊκή πορεία, η οποίες προέκυψαν μέσα από τη νομοθεσία που ψήφισε η Ελλάδα.