Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για το θέμα της εστίασης και τον τραπεζοκαθισμάτων στους υπαίθριους χώρους από την 1η Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διαφορετικοί κανόνες για τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης άλλες θα είναι οι αποστάσεις για το τραπέζι των 4 ατόμων και άλλες για εκείνο των 2 ατόμων», ανέφερε αρχικά στο ΣΚΑΪ ο κ. Παπαθανάσης.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Αυτό που μας είναι ο πρωθυπουργός είναι να στηρίξουμε την εστίαση. Τα καταστήματα να μπορούν να επεκταθούν με τραπέζια όπου υπάρχει πεζόδρομος, όπως επίσης και στο οδόστρωμα»

«Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα ικανοποιηθεί και σε περίπου μία εβδομάδα θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Όσο για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, δηλαδή πριν την 1η Ιουνίου, τα καταστήματα εστίασης, ο υφυπουργός είπε: «Έχουμε 7 βήματα και τώρα πάμε στο δεύτερο. Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους. Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι ξεκινάμε την 1η Ιουνίου».

«Μάσκες στα σούπερ μάρκετ με κάτω από 50 λεπτά»

Ο υφυπουργός ανάπτυξης τόνισε πως η τιμή των μασκών έχει υποχωρήσει στα σούπερ μάρκετ κάτω από τα 50 λεπτά, τη στιγμή η διατίμηση που έβαλε η Γαλλία είναι

Σημειώθηκε μάλιστα πως οι τιμές -για παράδειγμα στα φαρμακεία- είναι υψηλότερη, οπότε και θα πρέπει ο καταναλωτής πριν προβεί στην αγορά μάσκας να κάνει έρευνα αγοράς.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε και την προτροπή οι πολίτες να φτιάξουν υφασμάτινες μάσκες στο σπίτι τους για όλη την οικογένεια.

Πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος μετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ότι θα υπάρξει πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης για συγκεκριμένες ώρες και μέρες.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς πολιτείας.

H ΚΕΔΕ συμφωνεί στην επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων επιχειρήσεων εστίασης

Θετική είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην επέκταση, όπου αυτή είναι εφικτή, του υπαίθριου χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις εστίασης, καφέ κ.ά., ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων που προτείνει ο ΕΟΔΥ.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, με τη συμμετοχή και άλλων αιρετών και συναρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει το χώρο που απαιτείται για την τοποθέτηση του αρχικού αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% της αρχικής. Όπου η επέκταση αυτή δεν είναι εφικτή, είναι λογική η μείωση του τέλους κατάληψης, μείωση η οποία δεν μπορεί να είναι πάνω από το 50% .

Επίσης ζητήθηκε να απλοποιηθεί η διαδικασία ελέγχων και επιβολής ποινών, ώστε αν κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη, να μπορεί ο εκάστοτε δήμος να τους επαναφέρει στην τάξη, αλλά να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τραπέζια που βρίσκονται στις τζαμαρίες που ανοίγουν στις προσόψεις των καταστημάτων, πάντα με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες που προτείνει η Πολιτεία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και οι δήμαρχοι των δυο μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε στην ανάγκη βοήθειας των καταστημάτων εστίασης, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και γιατί αυτή είναι μία ανάγκη των πολιτών, μετά το μακρύ διάστημα των περιοριστικών μέτρων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία μικρών ανοιχτών τοπικών αγορών, ώστε να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν νέα σημεία ενδιαφέροντος.