Προς αυστηρότερες ποινές για όσους παραβούν τις ημέρες του Πάσχα τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που ισχύουν ήδη, χωρίς όμως τη λήψη νέων μέτρων για το γενικό πληθυσμό που στη συντριπτική του πλειοψηφία δείχνει ωριμότητα, «έδειξε» κατά τη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Απομακρύνεται συνεπώς το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ το τριήμερο του Πάσχα, όπως είχε γράψει το Newsbeast, με την κυβέρνηση να επιλέγει την πειθώ αντί για νέους περιορισμούς, κρατώντας όμως ταυτόχρονα και το «μαστίγιο» των κυρώσεων για όσους, λίγους, παραβούν τα μέτρα εκθέτοντας άπαντες σε κίνδυνο.

Ο κ. Πέτσας δεν διευκρίνισε εάν θα αυξηθούν τα πρόστιμα και ποια ακριβώς θα είναι η αυστηροποίηση για τους παραβάτες, προαναγγέλλοντας ότι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο, γεγονός που ενδεχομένως παραπέμπει στην απογευματινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ήταν όμως σαφής ως προς το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έξτρα μέτρων για το τριήμερο του Πάσχα, ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνονται με τα δύσκολα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τους ευχαρίστησε για αυτό. Πρόσθεσε όμως ότι: «Φαίνεται ότι μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να παραβούν αυτά τα μέτρα αυτό το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Τους λέμε ξανά να μην το κάνουν, για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των δικών τους προσώπων, αλλά και για να μην θεωρούν ότι οι υπόλοιποι Έλληνες είναι κορόιδα. Για αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ενδεχομένως και αυστηροποίηση των μέτρων,εάν αυτό απαιτηθεί, αλλά η αυστηροποίηση αυτή θα έχει να κάνει με τους παραβάτες και όχι με το γενικό πληθυσμό. Θα περιμένετε μέχρι σήμερα ή μέχρι αύριο για νεότερα σχετικά με αυτό».

Όσον αφορά στο σχέδιο για σταδιακή άρση των περιορισμών, ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή στάδια, εστιάζοντας στην τήρηση των μέτρων με ευλάβεια όπως χαρακτηριστικά είπε μέχρι και τις 27 Απριλίου.

«Είμαστε αυτή την περίοδο στη φάση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και επειδή πραγματικά έχουμε δώσει μία μεγάλη μάχη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι το τελευταίο διάστημα, παρακαλώ για άλλη μία φορά τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα με ευλάβεια μέχρι τις 27 Απριλίου. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρούμε συνεχώς στην κατάρτιση και ολοκλήρωση του σχεδίου της όπως είπαμε σταδιακής μετάβασης προς την κανονικότητα. Αλλά μέχρι τις 27 Απριλίου δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στην τήρηση των μέτρων», τόνισε.

Δεν θέλησε επίσης να δώσει διευκρινίσεις για το ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα, καθώς και εάν θα ανοίξουν τα σχολεία ή θα πραγματοποιηθούν μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ειδικότερα σε σχετικά ερωτήματα απάντησε πως όλα αυτά αποτελούν στοιχεία του στρατηγικού σχεδίου μετάβασης, που δεν θα ανακοινωθεί συνολικά τώρα αλλά σταδιακά, καθώς σταδιακή και μακρόσυρτη θα είναι και η επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία μάλιστα παρομοίασε με θερμοστάτη και όχι με διακόπτη. «Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, είναι θέματα που θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Παρακαλώ όλους τους Έλληνες να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα μέχρι και τις 27 Απριλίου

Όσον αφορά στη μεταφορά του Αγίου Φωτός και εάν αυτό θα διανεμηθεί ανά την επικράτεια, επανέλαβε απλώς ότι πρόκειται για μία πολύ σύνθετη άσκηση, πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που πρέπει από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με τις αρχές του Ισραήλ και σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και κατέληξε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο».