Σύγκρουση με τη τρόικα αλλά… με μέτρο. Αυτή επιγραμματικά θα μπορούσε να είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, όπως σχηματοποιήθηκε και στην χθεσινοβραδινή συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση συνεργασίας γνωρίζει πολύ καλά ότι με τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων ανοιχτά και την τρόικα να επιμένει πεισματικά δεν έχει άλλο δρόμο από την σκληρή διαπραγμάτευση.

Το ερώτημα όμως που θέτει συνεχώς και ο υπουργός οικονομικών είναι «σκληρή διαπραγμάτευση ναι αλλά μέχρι πού», καθώς οι δανειστές ελάχιστα ακούν τις δραματικές εκτιμήσεις για ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας και ελάχιστα συνυπολογίζουν τους φόβους που διατυπώνονται για πολιτική αποσταθεροποίηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία απόψε το βράδυ του πρωθυπουργού στο ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, καθώς όλοι περιμένουν να ακούσουν ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές που θέτει η κυβέρνηση και αν όντως υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Προβληματισμό άλλωστε για τη σταθερότητα της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής προκάλεσε, ειδικά στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αργά χθες βράδυ έσπευσε με άτυπη ενημέρωση να «διορθώσει» την εντύπωση που δημιούργησαν λίγη ώρα πριν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και συνεχίζεται. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταθέσουμε μονομερώς τον νόμο για τους πλειστηριασμούς. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου» σημείωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η παρέμβαση αυτή έκανε ακόμα πιό ασαφή την κόκκινη γραμμή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης , εικόνα που ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα να ενισχύσει η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι και το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι επί τάπητος.