Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την «εργαλειοποίηση λαθρομεταναστών».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για «ασύμμετρη απειλή μέσα από «εισβολή» κατευθυνόμενων αμάχων», προσθέτοντας «αυτό το όπλο δεν το είχε ο Ερντογάν πριν από το 2015, γιατί τότε είχαμε κλείσει τα σύνορα. Του το έδωσε ο Τσίπρας το 2015».

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα έγινε ξανά «κράτος» γιατί διεκδίκησε το αναφαίρετο δικαίωμά της να προστατεύει την κυριαρχία της. Μετά από αυτό κέρδισε τον σεβασμό όλων και έγινε ξανά «γεωπολιτικός παίκτης» στην περιοχή».

Χαρακτηρίζει «αποφασιστικό βήμα» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το κλείσιμο των συνόρων και προσθέτει ότι «υπάρχουν ακόμα κινήσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου να εξουδετερώσει τα σχέδια του Ερντογάν».

Ο Α. Σαμαράς είπε ότι οι επισημάνσεις του για «την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού» την οποία θεωρούσε «αδύνατο σημείο» της κυβέρνησης στους πρώτους μήνες της θητείας της, «δεν λέγονται «εσωκομματική αντιπολίτευση», αλλά πραγματική και ουσιαστική στήριξη. Ο Κυριάκος το ξέρει αυτό». «Όσο για τις σχέσεις μου μαζί του είναι αυτές που πρέπει να είναι» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.